Πολιτικη & Οικονομια

Η «συμφωνία» του Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές σχολείου στη Γλυφάδα

Λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μαθητές σε σχολείο στη Γλυφάδα
Μητσοτάκης: Η συμφωνία με μαθητές σχολείου στη Γλυφάδα © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η «συμφωνία» του πρωθυπουργού με μαθητές σχολείου στη Γλυφάδα μετά το πρώτο κουδούνι

«Θέλω να κάνουμε μία συμφωνία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους μαθητές Δημοτικού Σχολείου στη Γλυφάδα λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο σχολείο τους για την τελετή του Αγιασμού και στον χαιρετισμό του θέλησε να ζητήσει από τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να «δώσουν τα χέρια» και να τηρήσουν τους κανόνες που θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά. 

«Θέλω να κάνουμε μία συμφωνία, και αναφέρομαι ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά τα οποία μπορεί να έχετε ήδη κινητό τηλέφωνο, να συμφωνήσουμε ότι την ώρα που είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα. Να το συμφωνήσουμε αυτό; Θα το συμφωνήσουμε και να μας βοηθήσουν και οι γονείς και οι δάσκαλοι σε αυτή την κατεύθυνση» είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κινητά στην τσάντα» από φέτος στα σχολεία

Αρκετά χρόνια τώρα, δάσκαλοι και καθηγητές δίνουν «μάχη» για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, επιμένοντας στην ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για το πότε οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους στην τάξη το κινητό τους τηλέφωνο. Τα περιστατικά bullying που καταγράφηκαν από κινητά, όσο και οι κατά καιρούς περιπτώσεις όπου μαθητές εκβιάζονται με υλικό που έχουν τραβήξει συμμαθητές τους εντός του σχολείου, χτύπησαν το «καμπανάκι» για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου. Με την προσπάθεια «κινητό στην τσάντα» καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να γράψει το τέλος στη χρήση κινητού στα σχολεία. 

«Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επιμείνουμε πολύ σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ απλός. Τα επιστημονικά δεδομένα πια για το πώς η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. Από τη διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κατά ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής, η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με τη χρήση tablets, όποτε αυτό χρειάζεται, αλλά χωρίς τη διάσπαση προσοχής που δυστυχώς προκαλείται αναπόφευκτα όταν οι μαθητές περνούν πολλές ώρες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και νομίζω ότι όλοι οι γονείς αντιλαμβάνονται απόλυτα αυτό το οποίο λέω. Οπότε ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει συνολικά για την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία μας». 

Παιδιά με κινητά καθισμένα στο πάτωμα διαδρόμου σχολείου
Σχολεία: Τέλος τα κινητά, οι 11 αλλαγές από τη νέα χρονιά © Unsplash +

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνέπειες στους μαθητές που θα έχουν τα κινητά τους σε εμφανές μέρος στο σχολείο, θα δοθούν το προσεχές διάστημα. Πάντως, μέχρι σήμερα, αν μαθητής «πιανόταν» να φωτογραφίζει, τραβά βίντεο ή να ηχογραφεί εκπαιδευτικούς και συμμαθητές τους, το πρώτο βήμα θα ήταν να κληθεί στο γραφείο του Διευθυντή, να ενημερωθούν οι γονείς του και να του επιβληθεί έως και 3ήμερη αποβολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την εξαίρεση περιπτώσεων χρήσης κινητού για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης → Πώς και γιατί θα απαγορευτεί η χρήση κινητών στα σχολεία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.