Πολιτικη & Οικονομια

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Διίστανται οι απόψεις για την ημερομηνία της κάλπης

Το επόμενο «επεισόδιο» μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα της καθαίρεσης του προέδρου βρίσκει τα κορυφαία στελέχη να διαβουλεύονται για την ημερομηνία των νέων εσωκομματικών εκλογών

Η «καρατόμηση» του Στέφανου Κασσελάκη δεν έλυσε τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τώρα αρχίζουν εκ νέου οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά εκεί που ήταν πριν από 11 μήνες σε ό,τι αφορά το θέμα αρχηγού, αλλά από χειρότερη θέση, καθώς στο μεσοδιάστημα έχει χάσει εκλογική δύναμη, στελέχη, βουλευτές, και την «έξωθεν καλή μαρτυρία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τον πρώτο λόγο έχουν τα όργανα και αυτήν την ώρα συνεδριάζει το πρώτο από αυτά: η Πολιτική Γραμματεία στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Θοδώρα Τζάκρη.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσει ο οδικός χάρτης προς τις εκλογές για την νέα ηγεσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες, δηλαδή για τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν το έκτακτο Συνέδριο και οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συμπίπτουν οι στοχεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Μια πρόταση είναι το έκτακτο Συνέδριο για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου και οι κάλπες να στηθούν στα τέλη Νοεμβρίου -δεδομένου ότι θα χρειαστούν δύο Κυριακές για τους δύο γύρους των εσωκομματικών εκλογών, και επειδή η επέτειος του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου πέφτει Κυριακή.

Κάποιοι δεν βιάζονται για το στήσιμο κάλπης και επισημαίνουν ότι το καταστατικό προβλέπει ότι το Συνέδριο μπορεί να συγκληθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αυτός που σίγουρα θέλει να προχωρήσουν οι διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς, πάντως, είναι ο Παύλος Πολάκης. Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα ήθελε να διενεργηθούν εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Πολιτική Γραμματεία δρομολογεί τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη προς την ανάδειξη νέου προέδρου. Παράλληλα, η ΠΓ εξετάζει τους γενικούς κανόνες που θα εφαρμοστούν, για παράδειγμα πόσες υπογραφές θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι ή ποιο θα είναι το μέτρο για την εκλογή συνέδρων.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει αποφύγει να μιλήσει μετά την «καρατόμησή» του, ωστόσο αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στο προσκήνιο. Αφενός θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο κινήθηκε όπως κινήθηκε, να απαντήσει εάν θεωρεί ακόμη ότι η βάση του κόμματος τον στηρίζει και τελικά εάν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος –ή εάν θα επιλέξει να ηγηθεί ενός δικού του κόμματος, όπως ακούγεται το τελευταίο διάστημα.

Τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη ούτε οι «87» που αναζητούν το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής σε αυτήν την κούρσα, αλλά ούτε και ο Νίκος Παππάς -που ήταν υποψήφιος κόντρα στον Στέφανο Κασσελάκη στην αναμέτρηση πριν από 11 μηνές. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει με σαφήνεια οι Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Πληροφορίες θέλουν και τη Ρένα Δούρου να δηλώνει υποψηφιότητα, ενώ δεν αποκλείεται η λίστα να είναι αρκετά μεγαλύτερη.