Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Εξασφαλισμένη η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

«Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γεραπετρίτης: Εξασφαλισμένη η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

O Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία είναι γνωστό ότι περνάει από μία πάρα πολύ αυστηρή κρίση πριν δώσει οποιοδήποτε ποσό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

«Θέλω να είμαι σαφής. Η έρευνα, όπως επίσης και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου επιτρέπεται και διασφαλίζεται απολύτως από το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου επιτρέπουν απολύτως την έρευνα και την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου και άρα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υπάρξει η οποιαδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους άλλου κράτους», τόνισε ο υπουργός.

«Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το όποιο γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να εμποδίσει την συνέχιση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου. Η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά αυτό που ονομάζομαι γεωπολιτικό ρίσκο», επεσήμανε ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου, «ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας διότι αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου και στην πραγματικότητα θα δώσει μία πολύ μεγάλη ανακούφιση στους κύπριους πολίτες σε ότι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πολύ ακριβές».

«Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ η οποία και παρέσχε την προστασία της στο πρόγραμμα αυτό και βεβαίως το έχει εν μέρει χρηματοδοτήσει. Το ζήτημα της σκοπιμότητας του έργου δεν αμφισβητείται. Υπάρχει ένα τεχνικό θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, έχει να κάνει με το ρυθμιστικό περιβάλλον και αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των μερών. Εξαρτάται πρωτίστως από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου για αυτό το λόγο θα υπάρξουν συναντήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα», είπε.