Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές το 2025 και επιπλέον 0,5% το 2027

Οι δύο άξονες του επιδόματος ανεργίας και ο ρόλος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκη Κεραμέως: Μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές το 2025 - Οι δύο άξονες του επιδόματος ανεργίας και ο ρόλος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε σήμερα (9.9) μέσα από την ΕΡΤ τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι είναι διπλάσια από αυτή που είχε αρχικά εξαγγελθεί.

«Είχε εξαγγελθεί ότι θα είναι 0,5% και πήγαμε στο 1%» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το 2019. Η μείωση που έχουμε κάνει είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα μειώνουμε ακόμα μία μονάδα και, μέχρι 2027, θα αγγίζουμε τις 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες συνολικά».

Κεραμέως: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας

Η υπουργός Εργασίας θέλησε να διευκρινίσει ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της απασχόλησης. «Τα χρόνια που μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν, το 2024 δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 500.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι δούλευαν το 2019. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, για να απελευθερώσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της απασχόλησης και να μας βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Από 2,2 έως 2,5% η αύξηση σε συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2025

Σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν στον ασφαλιστικό τομέα υπέρ των συνταξιούχων, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,5% και την έκτακτη ενίσχυση έως και 200 ευρώ, η οποία θα δοθεί σε περίπου 670.000 συνταξιούχους, που έχουν εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ με προσωπική διαφορά.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2019 κάτω από το 10%. «Για πρώτη φορά, με επιβεβαιωμένα στοιχεία, η ανεργία έπεσε στο 9% από το 2019. Αυτό δεν συνιστά εφησυχασμό, δεν σημαίνει ότι, επειδή πιάσαμε μονοψήφιο νούμερο, έχουμε λύσει τα ζητήματα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα, για να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την απασχόληση τώρα που φτάνουμε στο σκληρό πυρήνα της ανεργίας», σχολίασε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι οι επόμενες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι στοχευμένες και θα εστιάζουν σε κατηγορίες που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε ήδη στα 830 ευρώ και δήλωσε ότι ο δρόμος που έχουμε χαράξει μπροστά είναι μέχρι τα 950 ευρώ το 2027. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι, από τον Ιανουάριο του 2025, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της νέας αύξησης, που θα γίνει εντός του νέου έτους. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη είναι πάνω από 28%» σημείωσε.

Οι δύο άξονες του επιδόματος ανεργίας

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε ακόμη στην «αλλαγή φιλοσοφίας» σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας. «Για 70 χρόνια στη χώρα μας, είχαμε ένα επίδομα ανεργίας επίπεδο. Είτε δούλευες 40 ώρες την εβδομάδα είτε δούλευες 25 ώρες την εβδομάδα έπαιρνες το ίδιο επίπεδο. Το νέο επίδομα ανεργίας θα βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος βασικός άξονας είναι ότι θα γίνει πιο δίκαιο. Διαφορετικό επίδομα θα παίρνεις, αν δούλευες πλήρους απασχόλησης και διαφορετικό, αν ήσουν μερικής απασχόλησης, με 25 ώρες την εβδομάδα για παράδειγμα. Δεύτερη αλλαγή, το επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα παίρνεις περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου της ανεργίας, τη δύσκολη εκείνη φάση που χρειάζεσαι και περισσότερη στήριξη και μετά θα βαίνει μειούμενο το επίδομα, ούτως ώστε να σε παρακινήσει στο να βρεις εργασία».

Σημείωσε δε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει συγχώνευση του τακτικού επιδόματος και του μακροχρόνιου και η διάρκειά του θα μπορεί να φτάνει συνολικά τους 24 μήνες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας και δεν σχετίζονται με το εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο έχει επίσης τεθεί στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείσα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένα μέτρο καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πριν από περίπου δύο χρόνια, πρώτα στις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις εταιρίες security και τις ΔΕΚΟ, ενώ, τον Ιούλιο 2024, έγινε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα με την καθολική εφαρμογή της σε περίπου 700.000 εργαζόμενους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Προανήγγειλε δε την επέκταση της εφαρμογής της, τις επόμενες ημέρες, σε πιλοτική φάση, στον τουρισμό και την εστίαση, που αριθμούν επίσης έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών στα σούπερ μάρκετ κατά 62%, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. «Εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι ο εργαζόμενος να αμείβεται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζεται» είπε και προσέθεσε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο συνδυάζεται όμως με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. «Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αυξήσει τους ελέγχους της κατά 7,4% εφέτος, το 2024 και τα πρόστιμα μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 ήταν 27 εκατ. ευρώ κυρίως για θέματα ωραρίου, κυρίως για θέματα μη σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα μέσο, αλλά μαζί με αυτό έρχονται και οι αυξημένοι έλεγχοι της Επιθεώρησης, οι οποίοι, γίνονται για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δίκαιο εφαρμόζεται, όπως πρέπει».

Διαβάστε επίσης → Χατζηδάκης: Έρχονται 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων