Πολιτικη & Οικονομια

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα - Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία - Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Σε ένα σκηνικό ακραίας έντασης, διαμάχης και ρευστότητας κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον ανοίγει ο κατάλογος των υποψηφίων προέδρων, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην έχει ανοίξει μέχρι τώρα τα χαρτιά του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. 

Στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου αναμένεται να βρεθούν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος που ήδη είχαν εκφράσει ότι θα είναι παρόντες σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τη στάση που θα τηρήσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος από την αρχή είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόνες σίγουρες υποψηφιότητες για την προεδρία θεωρούνται εκείνες του Παύλου Πολάκη και του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσα από ανάρτησή του στο Facebook. Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, είχε δηλώσει ότι θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ενώ πληροφορίες θέλουν και τον Σωκράτη Φάμελλο να ζυγίζει τις επιλογές του. Δεύτερο ερωτηματικό είναι η στάση που θα τηρήσει η Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με δική της υποψηφιότητα στις εσωκομματικές κάλπες. 

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την «καρατόμηση» Κασσελάκη, τι; 

Εφόσον η πρόταση μομφής έγινε δεκτή και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκπέσει του αξιώματος του προέδρου, οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη ανάδειξης νέας ηγεσίας θα ληφθούν από το ανώτατο όργανο του κόμματος. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την Τριτη (10.9) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στη συνέχεια σε δύο εβδομάδες (21 - 22 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία και την ημερομηνία των εκλογών.

Το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προγραμματισμένο για τις 4-6 Οκτωβρίου. Στις 6 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος και ο α' γύρος εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο β' γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Το παρασκήνιο της αποκαθήλωσης Κασσελάκη

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε η Ομάδα των 87 και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, ψήφισαν 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 120 καταψήφισαν. Παράλληλα υπήρξαν 2 λευκά και ένα άκυρο. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική (αν και αρκετά μέλη δεν ψήφισαν στην κάλπη αλλά τηλεφωνικά), και ότι αρκούσαν 148 ψήφοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 210 μέλη ψήφισαν στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά -γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις για καταπάτηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής περί μυστικής ψηφοφορίας, την οποία δεν ήθελε η πλευρά Κασσελάκη.

Τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανατροπή των συσχετισμών και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη:

1. Ο παράγοντας Πολάκης: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης πέτυχε να προσεγγίσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που μέχρι πρότινως στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και να τους πείσει να αλλάξουν «στρατόπεδο».

2. Η «ζύμωση» των «87»: Ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο βρήκε μπροστά του μια πρόταση μομφής για την οποία είχε ρίξει το γάντι αλλά επί της ουσίας δεν περίμενε να γίνει πράξη, αλλα και την έμπειρη σε τέτοιες διεργασίες Ομάδα των 87. Στις τάξεις των «87» υπάρχουν ισχυρά και χωρίς αμφιβολία έμπειρα στις κομματικές διεργασίες στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και πολλοί άλλοι. Η Ομάδα των 87 κινήθηκε μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να φέρει εις πέρας την πρόταση μομφής. Οι «ζυμώσεις» είναι προφανές ότι έφεραν αποτέλεσμα: οι «87» έγιναν 100 που υπέγραψαν την πρόταση μομφής, στη συνέχεια 122 που τάχθηκαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και τελικά έφθασαν τους 163 - με τη βοήθεια Πολάκη.

3. Η μυστική ψηφοφορία: Στην ανατροπή των συσχετισμών είναι προφανές ότι συνέβαλε καθοριστικά η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Η πρόταση για κάλπη προήλθε από την Ομάδα των 87, που πέτυχε να την περάσει με 122 έναντι 86, και χαρακτηρίστηκε πρώτη νίκη εν όψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής.

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το λόγο στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Είμαι λυτρωμένος, είδε όλη η Ελλάδα τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα. Η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την εντολή των μελών. Η νομενκλατούρα του κόμματος, η γραφειοκρατία επιστράτευσαν διεργασίες που δεν ανήκουν στην Αριστερά, φορώντας στα μέλη κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι θα κάνει τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει ακόμα γνωστό το τι θα πράξει τις επόμενες ημέρες και αν τελικά θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές από το περιβάλλον του, πάντως, δεν αποκλείουν ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέσει και πάλι υποψηφιότητα, δηλώνοντας «λυτρωμένος» από το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής. 

Αναταραχή και τσακωμοί

Πλέον, γενικευμένη είναι η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές, στελέχη, αλλά και τρολς να τσακώνονται και αλληλοκατηγορούνται για τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα. Οι συσχετισμοί αλλάζουν στο εσωτερικό του κόμματος, αφού η «Ομάδα των 87» μετρά πλέον 100 και πλέον στελέχη. Μέσα στην ημέρα αναμένονται εξελίξεις και τοποθετήσεις για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ Όσο για τη στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται ότι θα επιλέξει τον δρόμο της σιωπής.