Πολιτικη & Οικονομια

ΔΕΘ: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για το 2027;

Ποια μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι στόχοι για την Ελλάδα του 2027 και τα μηνύματα από τη ΔΕΘ

«Είμαι πρωθυπουργός, πρόεδρος της ΝΔ και δεν θα βγω στη σύνταξη». Με αυτές τις λέξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη ΔΕΘ για το πολιτικό του μέλλον και τα σενάρια ότι, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργός, θα αναλάβει ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει το στίγμα της επόμενης 3ετίας και των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση δρομολογεί σε μία σειρά από τομείς: στην Άμυνα, την Παιδεία, την Υγεία... Μέσα από 45 νέες παρεμβάσεις με άξονα υλοποίησης τόσο άμεσα, όσο και μέχρι την Άνοιξη του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, στέλνοντας το μήνυμα ότι το νέο ραντεβού με την κάλπη θα έρθει με την εκπνοή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Άλλωστε, δεν βλέπω να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

Γιατί, όμως, ολόκληρη η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ είχε ως κεντρικό μήνυμα την Ελλάδα του 2027; Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θέλησαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας, τη στιγμή που η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μοιραία για την πορεία του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό προχωρώντας σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο πρωθυπουργός, έχοντας να αντιμετωπίσει και τη δημοσκοπική πτώση ποσοστών, θέλησε να δώσει μεταρρυθμιστική προοπτική, παίρνοντας παράλληλα χρόνο για την υλοποίηση έργων και δράσεων. Όπως είπε, «αν η πρώτη μας θητεία ήταν αυτή του σχεδιασμού, αυτή είναι η θητεία της υλοποίησης». Αν και είθισται οι πρωθυπουργοί να κάνουν λόγο από τη ΔΕΘ για το όραμά τους για τη νέα χρονιά που έρχεται, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τη χρονική και μεταρρυθμιστική βεντάλια στην τριετία, δίνοντας απαντήσεις και σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «πάσχει» από μεταρρυθμιστική κόπωση, έχοντας ρίξει τους ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με δημοσιογράφους πριν τη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με δημοσιογράφους πριν τη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ © ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι η Ελλάδα του 2027 

Πλέον, η κυβέρνηση έχει μπροστά της «1.000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου» και δρομολογεί μία σειρά από αλλαγές που ευνοούν «τους πολλούς και τους ευάλωτους». Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ «υποσχέθηκε» ότι το 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι σήμερα και εξέφρασε τη δική του διπλή, προσωπική στόχευση για τους μισθούς και την κατάσταση του ΕΣΥ στο τέλος της θητείας του: «Πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών. Πρέπει να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 το 2027 και θα είναι. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική δέσμευση. Αυτό θα γίνει προφανώς με την Ελλάδα να παραμένει μια χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα. Ο δεύτερος στόχος είναι το ΕΣΥ. Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, Συχνά αναδεικνύονται ασθένειες και αδυναμίες του ΕΣΥ. Χρειάζονται παρεμβάσεις, που ήδη υλοποιούνται. Το 2027 χρειαζόμαστε πολλά νέα κέντρα υγείας, να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, να έχουμε καλύτερους μισθούς. Θα ήθελα να κριθώ γι’ αυτό που σήμερα στους πολίτες μπορεί να μην φαντάζει δυνατό». 

Μιλώντας για την προοπτική της Ελλάδας έως το 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ακόμα μήνυμα για την πλήρη αποκατάσταση των παθογενειών. «Tο 2027 να έχουμε ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων, θα ξεριζώνει παθογένειες που το εμποδίζουν να προχωρήσει και σταδιακά θα κερδίζει ένα κεκτημένο, το οποίο θα μετατρέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε ατομική προκοπή. Με την επόμενη γενιά να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη». Όσο για το ποια είναι σε βάθος τριετίας η δική του αποστολή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τώρα που κλείνουμε τις ανοιχτές πληγές της κρίσης, πρέπει να θεραπεύσουμε τις αιτίες που τις προκάλεσαν, με δεκάδες, εκατοντάδες μικρές ή μεγάλες αλλαγές. Είναι συχνά μικρές και μεγάλες "επαναστάσεις του αυτονόητου". Θα μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη, θα μας επιτρέπουν τελικά να ζούμε καλύτερα». 

Η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού έδωσε απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους πολίτες. Ακρίβεια, Στέγη, Ενέργεια, Εγκληματικότητα, Ακροδεξιά στροφή και μεταρρυθμιστική κόπωση βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έκαναν στον πρωθυπουργό οι δημοσιογράφοι. 

Μητσοτάκης στην ATHENS VOICE: Στους επόμενους μήνες οι εξαγγελίες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια 

Η ATHENS VOICE βρέθηκε στην 88η ΔΕΘ και στην ερώτησή μας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να έρθουν στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πραγματικό. Όπως και για συμπράξεις. Πιστεύω ακράδαντα μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσαμε να έχουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες. Για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχω διστάσει να αναγνωρίζω τις άστοχες επιλογές. Δεν ήταν όπως έπρεπε έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει».

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους υπερτόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο μεταρρυθμιστικό της έργο, κάτι που φρόντισε να υπογραμμίσει και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με φορείς της πόλης και πολίτες της Θεσσαλονίκης που νιώθουν ότι η συμπρωτεύουσα δεν ακολουθεί σε εξέλιξη έργων και υποδομών τους ρυθμούς της Αθήνας. «Πάμε πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να πάμε και σταθερά» επαναλάμβανε ο πρωθυπουργός σε όσους τον ρωτούσαν για τον χρόνο υλοποίησης σημαντικών έργων στην πόλη.

Ποια είναι τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα 45 μέτρα - παρεμβάσεις που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025 ή θα μπουν σε τροχία υλοποίησης σε άξονα τριετίας. 

Αναλυτικά αυτά είναι: 

1) Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
2) Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις
3) Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
4) Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
5) Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
6) Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
7) Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
8) Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.
9) Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
10) Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
11) Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
12) Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών
13) Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)
14) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
15) Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
16) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.
17) Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
18) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
19) Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
20) Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
21) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
22) Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
23) Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
24) Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
25) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
26) Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
27) Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
28) Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
29) Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
30) Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
31) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
32) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
33) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.
34) Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.
35) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
36) Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.
37) Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
38) Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
39) Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
40) Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ
41) Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
42) Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
43) Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις
44) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
45) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Μέσα από τις επόμενες δημοσκοπήσεις αναμένεται να κριθούν οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων δεν ικανοποιούν μισθωτούς και συνταξιούχους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την Ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Πηγές αναφέρουν ότι οι 45 παρεμβάσεις δεν είναι οι μόνες και όποτε απαιτείται η κυβέρνηση θα προχωρά σε νέα μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.