Πολιτικη & Οικονομια

Το παρασκήνιο της «καρατόμησης» Κασσελάκη: Η ανατροπή συσχετισμών και ο παράγοντας Πολάκης

Άμεσα εκκινούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Στέφανος Κασσελάκης υπέστη συντριπτική ήττα
O Στέφανος Κασσελάκης υπέστη συντριπτική ήττα ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε του αξιώματός του 11 μήνες μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία

Έφθασε σε σημείο βρασμού τελικά η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η θύελλα των προηγούμενων ημερών επισφραγίστηκε το Σάββατο με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ομάδα των 87 και στήριξε ο Παύλος Πολάκης και μέσω της οποίας σήμερα, Κυριακή (8/9), «καρατομήθηκε» ο Στέφανος Κασσελάκης, μόλις 11 μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον καθ' οδόν για νέα εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου -μια διαδικασία που θα επικυρωθεί σε έκτακτο Συνέδριο.

Το παρασκήνιο της «καρατόμησης» Κασσελάκη

Αυτό που έμοιαζε ανέφικτο πριν από λίγα 24ωρα, τελικά υλοποιήθηκε: η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατατέθηκε και βρέθηκαν πολλοί περισσότεροι από το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν για να την υπερψηφίσουν.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε η Ομάδα των 87 και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, ψήφισαν 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 120 καταψήφισαν. Παράλληλα υπήρξαν 2 λευκά και ένα άκυρο. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική (αν και αρκετά μέλη δεν ψήφισαν στην κάλπη αλλά τηλεφωνικά), και ότι αρκούσαν 148 ψήφοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 210 μέλη ψήφισαν στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά -γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις για καταπάτηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής περί μυστικής ψηφοφορίας, την οποία δεν ήθελε η πλευρά Κασσελάκη.

Τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανατροπή των συσχετισμών και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη:

1. Ο παράγοντας Πολάκης: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης πέτυχε να προσεγγίσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που μέχρι πρότινως στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και να τους πείσει να αλλάξουν «στρατόπεδο».

2. Η «ζύμωση» των «87»: Ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο βρήκε μπροστά του μια πρόταση μομφής για την οποία είχε ρίξει το γάντι αλλά επί της ουσίας δεν περίμενε να γίνει πράξη, αλλα και την έμπειρη σε τέτοιες διεργασίες Ομάδα των 87. Στις τάξεις των «87» υπάρχουν ισχυρά και χωρίς αμφιβολία έμπειρα στις κομματικές διεργασίες στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και πολλοί άλλοι. Η Ομάδα των 87 κινήθηκε μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να φέρει εις πέρας την πρόταση μομφής. Οι «ζυμώσεις» είναι προφανές ότι έφεραν αποτέλεσμα: οι «87» έγιναν 100 που υπέγραψαν την πρόταση μομφής, στη συνέχεια 122 που τάχθηκαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και τελικά έφθασαν τους 163 -με τη βοήθεια Πολάκη.

3. Η μυστική ψηφοφορία: Στην ανατροπή των συσχετισμών είναι προφανές ότι συνέβαλε καθοριστικά η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Η πρόταση για κάλπη προήλθε από την Ομάδα των 87, που πέτυχε να την περάσει με 122 έναντι 86, και χαρακτηρίστηκε πρώτη νίκη εν όψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής.

Κασσελάκης: Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το λόγο στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Είμαι λυτρωμένος, είδε όλη η Ελλάδα τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα. Η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την εντολή των μελών. Η νομενκλατούρα του κόμματος, η γραφειοκρατία επιστράτευσαν διεργασίες που δεν ανήκουν στην Αριστερά, φορώντας στα μέλη κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d40wcp5ekjq1)

Ο οδικός χάρτης ανάδειξης νέου προέδρου

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε να ανέβει ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Νίκος Παππάς στη Θεσσαλονίκη.

Εφόσον η πρόταση μομφής έγινε δεκτή, και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκπέσει του αξιώματος του προέδρου, οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη ανάδειξης νέας ηγεσίας θα ληφθούν από το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την Τριτη (10/9) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στη συνέχεια σε δύο εβδομάδες (21 - 22 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία και την ημερομηνία των εκλογών.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων Κασσελάκη, προς το παρόν, υπάρχει μόνο η δηλωμένη πρόθεση του Παύλου Πολάκη να είναι υποψήφιος πρόεδρος, την οποία επανέλαβε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρότασης μομφής.

Επιπλέον, αναμένεται να διευκρινιστούν και οι προθέσεις της Ομάδας των 87, δηλαδή ποιοι και πόσοι από την πλευρά αυτή θα θέσουν υποψηφιότητα. Μεταξύ των επικρατέστερων είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Παρών στη διαδικασία έχει δηλώσει και ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προγραμματισμένο για τις 4-6 Οκτωβρίου. Στις 6 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος και ο α' γύρος εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο β' γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.