Πολιτικη & Οικονομια

Κασσελάκης μετά την «καρατόμηση»: Οι γραφειοκράτες έβαλαν κουκούλες στα μέλη της ΚΕ

Θα πάει ο Παππάς στη ΔΕΘ - Πώς θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι πρώτες δηλώσεις Κασσελάκη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του και ο οδικός χάρτης για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρόεδρος του κόμματος πήρε το λόγο στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Είμαι λυτρωμένος, είδε όλη η Ελλάδα τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα. Η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την εντολή των μελών. Η νομενκλατούρα του κόμματος, η γραφειοκρατία επιστράτευσαν διεργασίες που δεν ανήκουν στην Αριστερά, φορώντας στα μέλη κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Καρατόμηση» Κασσελάκη με 163 ψήφους

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε η Ομάδα των 87 και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, ψήφισαν 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 123 καταψήφισαν.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική (αν και αρκετά μέλη δεν ψήφισαν στην κάλπη αλλά τηλεφωνικά), και ότι αρκούσαν 148 ψήφοι. Το αποτέλεσμα οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, όπως προβλέπει το καταστατικό, θα πρέπει να διοργανωθεί έκτακτο συνέδριο, με νέα σύνθεση μελών, που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου αλλά και για τις υποψηφιότητες.

Ο οδικός χάρτης ανάδειξης νέου προέδρου

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε να ανέβει ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Νίκος Παππάς στη Θεσσαλονίκη.

Εφόσον η πρόταση μομφής έγινε δεκτή, και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκπέσει του αξιώματος του προέδρου, οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη ανάδειξης νέας ηγεσίας θα ληφθούν από το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα και την Τριτη (9 και 10 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στη συνέχεια σε δύο εβδομάδες (πιθανότατα στις 22 - 23 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την πρόεδρία.

Προς το παρόν, υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση του Παύλου Πολάκη να είναι υποψήφιος πρόεδρος, την οποία επανέλαβε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρότασης μομφής.

Αναμένεται να διευκρινιστούν και οι προθέσεις της Ομάδας των 87, δηλαδή ποιοι και πόσοι από την πλευρά αυτή θα θέσουν υποψηφιότητα. Μεταξύ των επικρατέστερων είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Παρών στη διαδικασία έχει δηλώσει και ο Νίκος Φαραντούρης.

Πάντως, δεν είναι απαραίτητο ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα ανοίξουν απόψε τα χαρτιά τους και υπό αυτήν την έννοια τα επόμενα 24ωρα αναμένεται νέος κύκλος καταιγιστικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προγραμματισμένο για τις 4-6 Οκτωβρίου. Στις 6 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος και ο α' γύρος εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο β' γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου.