Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Θα αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος στην Κομισιόν

«Έκτακτοι δασμοί και φόροι σε αυτούς που βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη» - Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης: Θα αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος στην Κομισιόν
Μητσοτάκης: Θα αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος στην Κομισιόν © SOOK

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Το μήνυμα για το ηλεκτρικό ρεύμα - «Έκτακτοι δασμοί και φόροι σε αυτούς που βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη» - Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Για το φλέγον θέμα των στρεβλώσεων στις τιμές ενέργειας τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

Μητσοτάκης: Η ανάγκη προς την πράσινη μετάβαση

Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ νέου στο ζήτημα της ακριβειας και τις τιμές στο ρεύμα τόνισε: «Χθες στην εισαγωγή της ομιλίας μου, όταν περιέγραψα τους μεγάλους στόχους που διέπουν την πολιτική μας για την επόμενη τριετία, αναφέρθηκα ειδικά στην πράσινη μετάβαση και ειδικά στην πράσινη ενέργεια, εξηγώντας ότι αυτή δεν αποτελεί απλά μια περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και μια οικονομική αναγκαιότητα. Γιατί το λέω αυτό;

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d40tc07dpxf5)

»Διότι η ενέργεια η οποία παράγεται σήμερα από τον ήλιο, από τον άνεμο και από τα νερά, είναι πολύ πιο φθηνή από την ενέργεια η οποία παράγεται από εισαγόμενο φυσικό αέριο ή από τον λιγνίτη, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι σε σχεδόν πλήρη αποδρομή. Όπως είχαμε δεσμευθεί το πρόβλημα όμως με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το γνωρίζετε καλύτερα από μένα, είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο.

»Γι’ αυτό και σε κάποιες ώρες της ημέρας, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν βγαίνουν τα φωτοβολταϊκά από το σύστημα, ειδικά το καλοκαίρι παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες μια πολύ απότομη άνοδος της ωριαίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τελικά μεταφράζεται και σε μια άνοδο της μεσοσταθμικά της τιμής της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα. Υπήρχαν λόγοι που έγινε αυτό χωρίς να γίνω πολύ τεχνικός. Υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια.

Λέμε ότι έχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε».

Μητσοτάκης: Θα αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος στην Κομισιόν

«Τους τελευταίους μήνες και πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες μέρες θα αναδείξω το ζήτημα αυτό με μια επιστολή την οποία θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ακριβώς το τι έγινε όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ότι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία;

»Κάτι δεν δουλεύει καλά, δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά να το αναδείξουμε ώστε να φροντίσουμε να μην έχουμε τέτοιες στρεβλώσεις ξανά στο μέλλον. Δεν τις είχαμε μέχρι τον Μάιο.

»Το γεγονός όμως ότι έγινε αυτό μια φορά μας κάνει πολύ ανήσυχους. Εξάγουμε αυτή τη στιγμή ενέργεια στην στην Ουκρανία. Παλιά εισάγαμε ενέργεια από την Ουκρανία. Αυτό τραβάει ενέργεια από το σύστημα, ανεβάζει τις τιμές. Δεν θα πληρώσει όμως ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ενός ευρωπαϊκού μοντέλου.

»Βραχυπρόθεσμα, αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη.

»Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος.

»Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα.

»Όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση.

»Θέλω να θυμίσω κιόλας ότι θα το ξαναπώ στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ήταν αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

»Και 10 δισεκατομμύρια ευρώ δώσαμε συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν είχαμε τις μεγάλες στρεβλώσεις με την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και εγώ ήμουν αυτός ο οποίος έδωσε αγώνα στην Ευρώπη να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και από τη στιγμή που μπήκε αρχίσαμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση.

»Τον ίδιο αγώνα θα δώσω και τώρα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις, για να μην ξαναέχουμε του χρόνου το καλοκαίρι αντίστοιχα φαινόμενα.

»Όπως ξέρετε, η Ευρώπη δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά τουλάχιστον οφείλει κάποιος να αναδείξει το πρόβλημα αυτό και να δούμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε.

»Την ίδια εποχή θέλω να θυμίσω ότι κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο σε σταθερές τιμές για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να βγάλουμε αυτή την ανασφάλεια των τιμών από το κοστολόγιο των των αγροτών. Και νομίζω ότι συνολικά τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησαν, βοήθησαν περισσότερο τον τον ανταγωνισμό έτσι ώστε να μπορεί πραγματικά να λειτουργεί όπως τον όπως τον είχαμε σχεδιάσει.

Και βέβαια όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.