Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα νέα μέτρα για το Δημογραφικό που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας, αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας και δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις στο δημογραφικό ζήτημα - Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας, αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας και δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των οικογενειών.

«Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ έκανε λόγο, ακόμα, για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που αφορούν το δημογραφικό ζήτημα είναι τα εξής:

  1. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  2. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  3. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  4. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  5. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  6. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  7. Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
  8. Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.