Πολιτικη & Οικονομια

Απαλλαγή φόρου ενοικίου για 3 χρόνια στο άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων - Η ανακοίνωση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Έρχεται το «Σπίτι μου 2» με διεύρυνση των ηλικιών των δικαιούχων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΔΕΘ: Νέο πρόγραμμα Σπίτι μου για ζευγάρια έως 50 ετών - Απαλλαγή φόρου ενοικίου για 3 χρόνια στο άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων -

Τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελλίδειο, κατά τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απαλλαγή από φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, αν ιδιοκτήτης κλειστού ακινήτου το θέσει προς ενοικίαση ή αν από βραχυχρόνια το θέσεις σε μακρυχρόνια. Ακόμη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έρχεται το «Σπίτι μου 2» με διεύρυνση των ηλικιών των δικαιούχων.

Αναλυτικά τα οκτώ μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

  • Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  • Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. 
  • Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. 
  • Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  • Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. 
  • Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες. 
  • Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  • Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: