Πολιτικη & Οικονομια

Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους «87» - Μαζί και ο Πολάκης που δηλώνει υποψήφιος για την προεδρία

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι «87» κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή - Στηρίζει ο Παύλος Πολάκης, ζητά εκλογές και δηλώνει υποψήφιος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ κάλεσε τους επικριτές του να καταθέσουν πρόταση μορφής εναντίον του, τελικά αυτό έγινε πράξη.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε από τον Γιάννη Μπουλέκο, εκ μέρους της Ομάδας των 87 η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση συνοδεύεται από 100 υπογραφές.

Λίγο αργότερα, στο βήμα ανέβηκε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε θέμα ηγεσίας. Εν συνεχεία δήλωσε υποψηφιότητα για την προεδρία και ζήτησε παραίτηση Κασσελάκη και εκλογές από τη βάση. Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση μομφής της Ομάδας των 87.

Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από την Ομάδα των 87

Νωρίτερα, 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στους «87», σε κείμενο που κατέθεσαν, ανέφεραν πως «ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Τόνιζαν επίσης πως: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο».

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα των 87 κατά του Στέφανου Κασσελάκη:

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Προσέρχομαι στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεών μας.

Τον τελευταίο ένα χρόνο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών.

Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη δεν αντιλήφθηκε ούτε μια στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ευθύνη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοικτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ευθύνη του Προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιατί ο Πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του τέταρτου Συνεδρίου που μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες

Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις.

Τώρα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παράγραφος 4 του καταστατικού και καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στον Πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στη βάση.

Κατά την εισαγωγική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης και προσφυγής στις κάλπες, και έριξε το γάντι στους αμφισβητίες του να καταθέσουν πρόταση μομφής. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζεται το 50%+1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Εκτιμάται ότι εκτός από τις 100 υπογραφές -άρα και ψήφους- που συγκεντρώνει η πρόταση μομφής της Ομάδας των 87, ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζεται από περίπου 40 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένεται να συνταχθούν με την Ομάδα των 87.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, οι επόμενες ώρες θα είναι «θερμές» στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς τα στρατόπεδα θα καταμετρούν δυνάμεις.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και εφόσον ληφθεί απόφαση για εκλογές από τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκλέγουν νέο πρόεδρο.