Πολιτικη & Οικονομια

Δ. Παπαστεργίου: «Στόχος μας να φέρουμε όλο το κράτος στα κινητά των πολιτών»

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και πέρα από τα ψηφιακά πιστοποιητικά», δήλωσε ο Υπουργός

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δ. Παπαστεργίου: «Στόχος μας να φέρουμε όλο το κράτος στα κινητά του πολίτη»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και πέρα από τα ψηφιακά πιστοποιητικά, «φέρνοντας όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη».

Όπως τόνισε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός των χώρων της υγείας και της δικαιοσύνης αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό κράτος».

Όσα δήλωσε ο κος Παπαστεργίου για το ψηφιακό πορτοφόλι και την τεχνητή νοημοσύνη

Μιλώντας στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το Economist, σε συνεργασία με το Powergame.gr επισήμανε πως έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «Μέσω του wallet, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διαθέτουν πολύ ισχυρό ψηφιακό πορτοφόλι για τους πολίτες της, εν αναμονή κοινής της ευρωπαϊκής προσπάθειας για να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη και να φύγουμε ακόμα και από την εποχή των ψηφιακών πιστοποιητικών. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη σχετική εφαρμογή, βάσει της οποίας διακινούνται απευθείας δεδομένα σε βάσεις του κράτους, αντί για πιστοποιητικά σε έγχαρτη ή ψηφιακή μορφή».

Ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι ήδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) εισήλθε στο ελληνικό δημόσιο με το myAIgov, ενώ προχθές παρουσιάστηκε ο ψηφιακός βοηθός για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που στόχος είναι να βοηθήσει στον νομικό έλεγχο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη και υιοθέτηση της ΤΝ έχει τρεις προϋποθέσεις: ανθρώπινο ταλέντο (που η Ελλάδα, όπως είπε, διαθέτει), επαρκή δεδομένα («κι αυτή τη στιγμή ψηφιοποιούμε 1,2 δισ. εγγραφα») και υποδομές («οι οποίες δημιουργούνται σήμερα με τον υπερυπολογιστή "Δαίδαλο", για τον οποίο ο σχετικός διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα και τα κέντρα δεδομένων γύρω του»).

«Εφόσον έχουμε αυτά τα τρία νομίζω πως είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, αυτή όμως είναι μόνο μια αρχή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μεγάλο κομμάτι της επόμενης μέρας είναι οι μικροδορυφόροι, με την Ελλάδα να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει το δικό της «σμήνος» για χρήσεις στην πολιτική προστασία, την αποφυγή της διάβρωσης των ακτών, την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, τον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδόμηση.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα επόμενα βήματα, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και ότι το «AI Act» (Πράξη για την ΤΝ) της ΕΕ επιτάσσει στην Ελλάδα να κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. «Μπροστά μας έχουμε μεταξύ άλλων να δούμε ποιος είναι ο φορέας που θα τρέξει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ, τι σχέση θα έχει με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές, τι θα κάνουμε με δεδομένα και πώς αυτά θα είναι έτοιμα για χρήση από την ΤΝ, αλλά ταυτόχρονα και ασφαλή» σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τον στόχο για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης σημείωσε ότι αν επισκεφτεί κάποιος τα υπόγεια των δικαστηρίων και δει τις «ντάνες» με τους χιλιάδες δικαστικούς φακέλους θα αντιληφθεί την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού, ενώ σχετικά με τις υποδομές επίσης υπενθύμισε πως «έρχονται τώρα δύο voucher να επιταχύνουν την είσοδο της ευρυζωνικότητας στη ζωή μας». Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση τρέχει διάφορα προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία και ζήτησε μεγαλύτερη συνεισφορά και του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι του reskilling και upskilling.

Τι αναμένουν οι μεγάλες εταιρείες από την κυβέρνηση

Κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ θα επενδύσει στα επόμενα χρόνια η Vodafone ως δημιουργός υποδομών, ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα πέραν της διασυνδεσιμότητας, όπως επισήμανε ο Ιάσονας Αντωνόπουλος, επικεφαλής επιχειρηματικών προϊόντων της εταιρείας και CEO της Vodafone Innovus. Πρόσθεσε πως η Vodafone παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα, ότι ανέπτυξε τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει και εκεί ευκαιρίες θέσεων εργασίας, ενώ διαμόρφωσε αντίστοιχη προοπτική για εργασία εξ αποστάσεως στο Ηράκλειο της Κρήτης. Υπογράμμισε την ανάγκη για συμπράξεις, επισημαίνοντας πως στην τρέχουσα εποχή οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να σκέφτονται στενόμυαλα αλλά να προάγουν τις συνεργασίες.

Σε ερώτημα τι αναμένουν οι μεγάλες εταιρείες από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε πως το κομμάτι του συν-σχεδιασμού είναι πάρα πολύ σημαντικό («δεν μπορούμε να μιλάμε για ΙοΤ -Ιντερνετ των Πραγμάτων- και να μην έχουμε 5G highways»), ενώ πρόσθεσε πως χρειάζονται και πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, με τήρηση πάντα των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε οι πολυεθνικές στην Ελλάδα να μπορέσουν να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες και να σημειωθεί resourcing (επαναπατρισμός ανθρώπινων πόρων), αντί να υπάρχει brain drain (διαφυγή ανθρώπινων πόρων στο εξωτερικό).

Διπλασιασμός της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο

Διπλασιασμός της χρήσης ΤΝ στον εργασιακό χώρο κατεγράφη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Work Index 2024, με τους χρήστες να μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ να υιοθετήσουν τέτοιες τεχνολογίες, όπως επισήμανε ο Παύλος Κιτσανέλης, επικεφαλής δημόσιου τομέα της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Πρόσθεσε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που φέρνουν τέτοια εργαλεία στον εργασιακό χώρο, ένα νόμισμα με δύο όψεις, αφού από τη μία η υιοθέτησή τους είναιλ κάτι θετικό, αλλά από την άλλη ενδέχεται να ανακύψουν προβλήματα ασφάλειας -για αυτό και οι ίδιες οι εταιρείες και οργανισμοί χρειάζεται να επενδύσουν στρατηγικά για την προσφορά τέτοιων εργαλείων στους εργαζομένους τους, σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο κ.Κιτσανέλης υπενθύμισε ακόμα ότι η Μicrosoft επενδύει στην επανεκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών, μέσω -μεταξύ άλλων- δωρεάν τετράωρων προγραμμάτων, αλλά και της πρωτοβουλίας «Regeneration», στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύτηκαν 1000 πολίτες από διάφορα επαγγέλματα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από τους άνω των 45 ετών. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί από το 2021 στο πλαίσιο της Public Servants Academy, ενώ στο προσκήνιο έρχονται προγράμματα όπως το Founders Hub, για την έμπρακτη στήριξη -με ανθρώπινους και υπολογιστικούς πόρους- ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, που θέλουν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα. Ο κ.Κιτσανέλης σημείωσε ακόμα ότι τον τελευταίο χρόνο μεγάλες επιχειρήσεις -όπως τράπεζες, οργανισμοί ενέργειας και βιομηχανίες- εφήρμοσαν διαδικασίες early adoption για την ενσωμάτωση της ΤΝ στις υπηρεσίες προς τους χρήστες και πλέον, βλέποντας τα οφέλη, σχεδιάζουν την περαιτέρω επέκταση της χρήσης αυτών των εργαλείων.

«Έτοιμο τέτοιο καιρό το 2026 το ThessINTEC»

«Το 2026 τέτοιο καιρό θέλουμε να λειτουργούμε και η πρόβλεψη είναι ότι τότε θα εργάζονται 1500 άτομα» επισήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, CEO του υπό δημιουργία τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς της Θεσσαλονίκης, ThessINTEC. Υπενθύμισε ότι το εγχείρημα, για την υλοποίηση του οποίου οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, έχει ήδη προσελκύσει συνεταίρους από το Ισραήλ, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Υπολογίσαμε ότι 7000 άνθρωποι, μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να έρθουν στις εγκαταστάσεις του ΤhessINTEC» είπε και υπενθύμισε ότι σήμερα το Πάρκο (οι μέτοχοι του οποίου προέρχονται σε ποσοστό 58% από τον ιδιωτικό τομέα) έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. «Από αυτά 33 εκατ. προέρχονται από την από ΕΕ και 17 είναι δικά μας, από τον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι κάναμε ως τώρα το κάναμε καθαρά με δικά μας χρήματα» τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα: «Σημερα οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι διπλάσιος και πενταπλάσιος στο Ισραήλ, τη Σουηδία και το Βέλγιο» είπε. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης να τεθούν προτεραιότητες σε κεντρικό επίπεδο, ώστε όλο το οικοσύστημα να υπηρετεί κοινούς στόχους.

Την κρισιμότητα της συνεργασίας, σε μια εποχή που η επένδυση στην τεχνολογία δεν είναι απλά επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για όσους θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, επισήμανε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Κετικίδης. Υπογράμμισε ακόμα την αξία της ανοιχτής καινοτομίας, μέσω της οποίας μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους μέσω -για παράδειγμα- συνεργασιών με ερευνητές ή startup, ενώ επισήμανε την ανάγκη για reskilling και upskilling, ώστε να αποφευχθεί το ψηφιακό χάσμα.

«Η απλή εμπειρογνωμοσύνη δεν είναι πλέον αρκετή, όταν οι προκλήσεις είναι σύνθετες» είπε από την πλευρά του ο Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και στρατηγικής του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Όπως είπε, στη σημερινή εποχή, η εμπειρογνωμοσύνη χρειάζεται να τρέχει παράλληλα με τις ταχύτατες εξελίξεις και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πολιτών. «Το παραδοσιακό μοντέλο είναι ότι τα πανεπιστήμια ξέρουν τι σημαίνει μάθηση και καλούν τους ανθρώπους να τους διδάξουν. Αυτό δεν ισχύει πλέον στη σημερινή εποχή» σημείωσε προσθέτοντας ότι για αυτό είναι απαραίτητες οι συνεργασίες με βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα κτλ. Η μάθηση, κατέληξε, χρειάζεται να είναι όχι ολιγοπώλιο των πανεπιστημίων, αλλά «πολυπώλιο» πολλών διαφορετικών παραγόντων.