Πολιτικη & Οικονομια

Ενδεχόμενο διαρκούς συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ για να λυθεί το θέμα με το ασυμβίβαστο Δούκα

Τι ανέφερε σχετικά ο Παύλος Γερουλάνος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ΠΑΣΟΚ, η σοσιαλδημοκρατία και η τρέχουσα πραγματικότητα
© Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

ΠΑΣΟΚ: Ενδεχόμενο διαρκούς συνεδρίου για να λυθεί το θέμα με το ασυμβίβαστο Δούκα 

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου, ανακύπτουν νέα δεδομένα καθώς επαναφέρεται το θέμα ασυμβίβαστου του Χάρη Δούκα.

Ο λόγος για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, που με την στενή ερμηνεία του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί λόγω της θέσης του ως αιρετός και δη ως δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιγράφει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) δεν έχει καταλήξει σε απόφαση. 

Για τον λόγο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να μετατρέψει την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε διαρκές συνέδριο. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα, εάν η ΕΔΕΚΑΠ δεν καταλήξει ομόφωνα σε απόφαση.

Το Διαρκές Συνέδριο δεν περιλαμβάνει εκλογή ούτε συνέδρων ούτε οργάνων, αλλά διεξάγεται μόνο σε περίπτωση που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις κατόπιν διεξοδικής εν σώματι συζήτησης για να εκφραστεί η κομματική βάση με το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Συνεδρίου.

Ο Παύλος Γερουλάνος, με δήλωσή του, ζήτησε από την αρμόδια κομματική Επιτροπή που έχει την ευθύνη για την προεδρική εκλογή στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (ΕΔΕΚΑΠ) να αποφανθεί αν υπάρχουν ζητήματα από το Καταστατικό σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής της ηγεσίας.

Αφορμή για αυτή την τοποθέτηση είναι τα σενάρια για ασυμβίβαστες υποψηφιότητες (πιθανότατα του Χ. Δούκα) και τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου που θα αποφασίσει σχετικά.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι συντεταγμένο κόμμα. Υπάρχουν όργανα που πρέπει να λειτουργούν. Για αυτό εκλέγονται. Περιμένουμε λοιπόν από την ΕΔΕΚΑΠ να αποφανθεί αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα Καταστατικού. Αυτό επιτάσσει η θεσμική και καταστατική σοβαρότητα. Δεν έχει νόημα να τοποθετούμαστε επί σεναρίων, υποθέσεων. Ο κόσμος κοιτάει το ΠΑΣΟΚ και περιμένει να ασχολούμαστε με αυτά που τον καίνε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι το πώς λειτουργούμε ως κόμμα σήμερα δείχνει πώς θα λειτουργούμε αύριο ως κυβέρνηση», ανέφερε στη δήλωσή του ο Παύλος Γερουλάνος.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.