Πολιτικη & Οικονομια

Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια για να ανοίξουν 200.000 ακίνητα

Με στόχο να μπουν ξανά στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια
Ακίνητα: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια © Sasha Kaunas/ Unsplash

Ακίνητα: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια - Με στόχο να μπουν ξανά στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση

Την τριετή φορολογική απαλλαγή των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο σε κλειστά ακίνητα αλλά και σε αυτά που θα μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στην στεγαστική κρίση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η μεταβατική αυτή παρέμβαση αναμένεται να οδηγήσει στο άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων ακινήτων και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μέτρα («Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Σπίτι μου 2») θα οδηγήσει και στη μείωση των τιμών που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια όσοι ανοίξουν και μισθώσουν (μακροχρόνια μίσθωση) τα ακίνητά τους για τρία έτη. Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία θα αντληθούν από τα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπισθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Το μέτρο θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα που διατηρούν κλειστά χιλιάδες ακίνητα.

2. Οσοι εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν επίσης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα εκμισθωθεί ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3xmlz8kq32p)

Οσον αφορά τα κλειστά διαμερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.