Πολιτικη & Οικονομια

Σκηνικό τέλειας καταιγίδας στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει Κεντρικής Επιτροπής

Η αλλαγή ονόματος, η μομφή κατά Κασσελάκη, ο οργισμένος Πολάκης και οι ζυμώσεις των «87»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό τέλειας καταιγίδας εν όψει Κεντρικής Επιτροπής © Dimitris Peristeris / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό τέλειας καταιγίδας εν όψει Κεντρικής Επιτροπής - Η αλλαγή ονόματος, η μομφή κατά Κασσελάκη, ο οργισμένος Πολάκης και οι ζυμώσεις των «87»

Πλούσια σε ειδήσεις και σε παρασκήνιο αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη –που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Καταστατικού– φέρνουν νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Με αυτό το «χαρτί» περί αλλαγών που έχει ανάγκη το κόμμα για να βγει μπροστά, θα προσέλθει στην κρίσιμη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε τη μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να δυναμώσει τον λόγο της βάσης, των μελών του κόμματος, που θα μπορούν να αποφασίζουν για κορυφαία θέματα, όπως η κομματική γραμμή. Πάντως, σε όσους θέτουν εκ νέου ζήτημα ηγεσίας ή αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής, ο κ. Κασσελάκης τούς προτρέπει να το κάνουν θεσμικά, παραπέμποντάς τους στις διαδικασίες που ορίζει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι προτάσεις Κασσελάκη θέλουν ισχυροποιημένα μέλη, με καθοριστικό ρόλο ακόμη και στα ψηφοδέλτια στις Εθνικές Εκλογές, αλλά και στις Ευρωεκλογές. 

Διαβάστε επίσης → Οι προτάσεις Κασσελάκη στην Επιτροπή Καταστατικού

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται πρόταση μομφής;

Οι πληροφορίες περί πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από τα πρόσωπα που έχουν εκφράσει ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπό του αυξάνονται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται» πίσω από τις αλλαγές που προτείνει, έτσι ώστε να αποφύγει να βρεθεί ενώπιον νέων εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα και να εξαπολύσει επίθεση στους επικριτές του ότι «δεν επιθυμούν την αλλαγή στο κόμμα». 

«Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση. Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα», δήλωσε σήμερα (4.9) στον ΣΚΑΪ η Όλγα Γεροβασίλη

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤnews, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε: «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη αναζήτηση και δεν βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη αναζήτηση και ίσως έχει περάσει και πολύς καιρός και καθυστερούμε. Δηλαδή θα μου πείτε κι εσείς, πάνω από έναν χρόνο ψάχνεται, από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και από την ήττα στις βουλευτικές εκλογές; Ναι, γιατί ήταν πολύ μεγάλο το αποτύπωμα πολιτικά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ της ήττας αυτής, αναντίστοιχο με αυτό που εμείς και θέλαμε και πιστεύαμε» και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Άγνωστο για την ώρα παραμένει, αν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής συνταχθούν με τον Παύλο Πολάκη στην πρόταση μομφής που ετοιμάζει. 

Οργισμένος ο Παύλος Πολάκης

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που μάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης πίστευε ότι θα πέσουν οι τόνοι, ο Παύλος Πολάκης παραμένει οργισμένος, παρά την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται να εκλαμβάνεται όσα συνέβησαν με την υπόθεσή του ως «κοροϊδία». Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται ότι παραμένει ανυποχώρητος, επιμένοντας –όπως προανήγγειλε εμμέσως με ανάρτησή του– να θέσει στην Κεντρική Επιτροπή ζήτημα ηγεσίας και να δηλώσει «παρών». Αν πράγματι καταθέσει πρόταση μομφής, τότε βάσει του καταστατικού του κόμματος, θα γίνει έκτακτο συνέδριο και σε αυτό θα οριστικοποιηθούν οι όποιες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης, παρ’ ότι αποδέχθηκε την επιστροφή του στην Κ.Ο. του κόμματος, δήλωσε ενοχλημένος: «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν». 

Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης: Το παρασκήνιο της επιστροφής του στην Κ.Ο. © Menelaos Myrillas / SOOC

Οι «ζυμώσεις» των «87»

Από την άλλη η «Ομάδα των 87» δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις, κάτι που θα πράξει έως και την Παρασκευή (6.8). Σε κάθε περίπτωση, δεν είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές στο Καταστατικό που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος των «87» υποστήριξε σε δήλωσή του στο capital.gr ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «γελοιοποιεί το κόμμα καθημερινά και οι αλλαγές που πρότεινε είναι διάλυσής του».

Επιπλέον, αναμένουν και την εξέλιξη στην υπόθεση Σπίρτζη, ο οποίος αναμένεται να κληθεί σε νέα απολογία, αφού η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να αναβάλει επί δύο ημέρες, ως την Πέμπτη, την απόφασή της για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα υπάρξει κάποιου άλλου είδους ποινή – αναστολή της κομματικής του ιδιότητας ή απλή επίπληξη. Η τελική απόφαση για την τύχη του κ. Σπόρτζη θα ληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.