Πολιτικη & Οικονομια

50 χρόνια ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο μέλλον: Φωτογραφίες και μηνύματα από την εκδήλωση στο Ζαππειο

Το στίγμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

50 χρόνια ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο μέλλον: Φωτογραφίες και μηνύματα - Το στίγμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα

Μηνύματα για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ έστειλαν κορυφαία στελέχη του κόμματος στη μεγάλη γιορτή που στήθηκε στο Ζάππειο το βράδυ της Τρίτης (3.9) για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του. Το βλέμμα όλων στο μέλλον: τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου, αυξάνοντας ποσοστά και δυνάμεις, κάνοντας μία προσπάθεια εξωστρέφειας. 

Το κλίμα στο Ζάππειο ήταν ενωτικό. Στελέχη, ψηφοφόροι και φίλοι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο Ζάππειο με σημαίες στα χέρια. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος και εν νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης. 

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα Ανδρουλάκη, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Σημίτη

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό», ένα σύνθημα που ακούμε πολλά χρόνια στις συγκεντρώσεις του κόμματος, επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και μαχητικό για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας». 

Δίνοντας το στίγμα του «δικού» του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς είναι δίπλα σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολιτική της ΝΔ: «Ο δρόμος που επιλέγουμε - και προσωπικά επιλέγω - δεν είναι ο εύκολος. Θα κοπιάσουμε περισσότερο, αλλά να είστε σίγουροι ότι το αποτύπωμα που θα αφήσουμε ως κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στη χώρα.Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια. Κανένας πια δεν μας ρωτάει με ποιους θα συγκυβερνήσουμε. Αντίθετα, μας χρεώνεται η ευθύνη να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό και διέξοδο από την καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε ξανά ένα κίνημα κάθε ηλικίας, κάθε γενιάς. 50 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει ξανά φορέας της Αλλαγής. Πάμε λοιπόν να δώσουμε όλοι και όλες μαζί αυτή τη μάχη».

Κώστας Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει, οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ εργάζεται γι’ αυτό αλλά οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Προσφέροντας το όραμα για ανασυγκρότηση προς προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Σημίτης και κατέληξε: «Μπορούμε να παλέψουμε τώρα για να πετύχουμε».

Παπανδρέου: Κάλεσμα σε μία δημοκρατική πράσινη επανάσταση

«Η ιστορία καλεί - και προκαλεί - ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματος μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία, ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο χαιρετισμό του στην επέτειο των 50 χρόνων της 3ης Σεπτέμβρη, απόψε στο Ζάππειο.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα αγωνιζόταν για να ενώσει τον λαό. «Να ενώσουμε ξανά τους μη-προνομιούχους, Έλληνες τους παραγωγικούς, δημιουργικούς Έλληνες, στη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη. Στον αγώνα για αυτοδιάθεση, αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Σε μια Ενότητα ιδεολογική, πολιτική. Όχι απλά οργανωτική ή κυβερνητική. Ενότητα που στοχεύει στην αλλαγή και τον εξανθρωπισμό της εξουσίας. Που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων ισχυρών. Που θέλει τον άνθρωπο κυρίαρχο της μοίρας του. Όχι καθοδηγούμενο, άβουλο, ή παραδομένο στις ορέξεις του κάθε συντηρητικού και αυταρχικού ηγέτη.Αυτά μας ξεχωρίζουν από τη δεξιά και την αριστερή συντήρηση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον δικό του χαιρετισμό. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε δε ότι «η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης. Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου. Τα γιορτάζουμε με δίκαιη αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών, με αναστοχασμό, με το βλέμμα στο μέλλον».

Για τις σημερινές προκλήσεις υπογράμμισε πως «πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πώς η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας. «Αυτή όμως προϋποθέτει αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα που απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και ανασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος» συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

10 + 2 στιγμιότυπο από τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο 

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου © EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ με σημαίες στα χέρια © EUROKINISSI
Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου © EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο © EUROKINISSI
Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Σπυρόπουλος © EUROKINISSI
Νάντια Γιαννακοπούλου και Άννα Διαμαντοπούλου © EUROKINISSI
Άννα Διαμαντοπούλου και Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI
Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης © EUROKINISSI
Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος © EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από τη συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο © EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ © EUROKINISSI

Ολόκληρη η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο