Πολιτικη & Οικονομια

ΑΣΕΠ: Όσα αλλάζουν στις προσλήψεις στο Δημόσιο και στη μοριοδότηση

Τι προβλέπεται για το μπόνους παραγωγικότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο και στη μοριοδότηση - Τι προβλέπεται για το μπόνους παραγωγικότητας

Αλλάζει το τοπίο στο Δημόσιο με επιτάχυνση προσλήψεων από το ΑΣΕΠ και μπόνους παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους στις υπηρεσίες τους. Τις αλλαγές εισάγει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμαστε συστηματικά για να κάνουμε πράξη ένα καλύτερο Δημόσιο για όλους, ακούγοντας τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς που τους υπηρετούν.Τα δύο νομοσχέδια που εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση απαντούν σε πραγματικά προβλήματα και δίνουν συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καθημερινά αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες» τόνισε ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», εστιάζει στους εξής άξονες:

  • Ενισχύεται η μοριοδότηση της εντοπιότητας για τους υποψήφιους σε ορεινές περιοχές και στην νησιωτική Ελλάδα
    με την υποχρέωση παραμονής στον φορέα διορισμού τουλάχιστον για μια 15ετία.
  • Μειώνεται ο χρόνος για τις προθεσμίες δήλωσης αποδοχής του διορισμού, υποβολής των δικαιολογητικών και του ίδιου του διορισμού, ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν εμποδίζει την ανάληψη της υπηρεσίας.
  • Στελεχώνονται άμεσα, εντός του 2025, υπηρεσίες του Δημοσίου από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2023.θα διοριστούν σε θέσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προσλήψεις για τα έτη 2024 2025
  • Θεσπίζεται κώλυμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για 3 χρόνια, για όσους διοριστούν αλλά δεν αποδεχτούν τον διορισμό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους.

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων με χρηματικό μπόνους που θα επιβραβεύει τους πιο παραγωγικούς υπαλλήλους.

Με δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά στους δήμους και τις περιφέρειες, προβλέπονται αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους ΟΤΑ, εκσυγχρονισμό του τέλους παρεπιδημούντων και αλλαγή πλαισίου σχετικά με τη λειτουργεία του πρώτου και δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης.

Και τα δύο νομοσχέδια έχουν αναρτηθεί για σχόλια και παρατηρήσεις στους ιστοτόπους diavoulefsi.gr και opengov.gr.