Πολιτικη & Οικονομια

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΔΕΘ: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «καλάθι» 

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη σύγκλιση της οικονομίας με την ευρωπαϊκή και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό αναμένεται να είναι στοχευμένες, μελετημένες και ρεαλιστικές. Έμφαση θα δοθεί στη διόρθωση αδικιών, όπως στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας του νόμου.

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 2025, σύμφωνα με όσα εξετάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ για την ΔΕΘ, για να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, ώστε να δημιουργηθεί ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος για τις δαπάνες του 2025, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:

- Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.

 
- Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.

- Προσωπική διαφορά: Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

 
- Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.

- Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.

- Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.

- Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.