Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Τι συμβαίνει τώρα στο κόμμα των συνεχόμενων ανατροπών

Οι σκόπελοι του Κασσελάκη, η επαναφορά Πολάκη, η διαγραφή Σπίρτζη και ο πόλεμος των τρολ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Κασσελάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση Επιτροπών με φόντο την Κεντρική Επιτροπή © Nick Paleologos / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση Επιτροπών με φόντο την Κεντρική Επιτροπή - Η απόφαση για Σπίρτζη θα φέρει εξελίξεις από την «Ομάδα των 87»

Κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές συνεδριάσεις Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει για το ζήτημα του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αυτή, ο πρόεδρος θα εκφράσει τις προθέσεις του για αλλαγές και προτάσεις εν μέσω νέας κρίσης στο κόμμα. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαγραφής του. «Το καλύτερο που έχει να κάνει αν αγαπάει το κόμμα είναι να φύγει χωρίς εκλογές. Έχει αποτύχει στις ευρωεκλογές, διαιρεί συνέχεια το κόμμα, εκφράζει άλλες θέσεις όπως ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία, το έχετε ακούσει αυτό από το 1974; Έχετε ακούσει το χουντικό τρίπτυχο πατρίς θρησκεία οικογένεια αντί για το τρίπτυχο του Πολυτεχνείου ή της 3ης Σεπτεμβρίου; Δεν είναι καν δημοκρατικό κόμμα αυτό» ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Όταν ο πρόεδρος του κόμματος εκλέχθηκε έταξε ότι θα τσακίσει τον Μητσοτάκη, θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που παρακολουθήσαμε στη συνέχεια δεν ήταν μια τέτοια προσπάθεια, ούτε προσπάθεια συνεργασίας με τα άλλα κόμματα. Ήταν μια τακτική που κατά τη γνώμη μου δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εντάχθηκε μετά τις ευρωεκλογές. Όσοι έχουμε μεγαλώσει σε δημοκρατικά κόμματα είχαμε καθήκον να ασκήσουμε κριτική. Δεν μετανιώνω και δεν θα πάρω πίσω την κριτική αλλά θα την εντείνω. Δεν είναι μόνος του ο Κασσελάκης αλλά και η ηγετική ομάδα. Έχουν βαρύτατες ευθύνες και ο Παππάς και ο Πολάκης». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3wfasfrgk2p)

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για τον Σπίρτζη θα φέρει εξελίξεις με την «Ομάδα των 87»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη θεωρείται αμφίβολη, με την «Ομάδα των 87» να αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται και η πρόταση μομφής του Παύλου Πολάκη κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Οι «87» ενδέχεται να καταθέσουν κείμενο αμφισβήτησης, το οποίο δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί από μερίδα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας προηγήθηκε η επιστολή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Δύσκολη εξίσωση αποτελεί το τι στάση θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, όσο και η Ρένα Δούρου έναντι του Χρήστου Σπίρτζη. Εϊναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο Πειθαρχικό έχει εκλεγεί ο Στέλιος Παππάς, ενώ πρόεδρος του Πειθαρχικού είναι ο σύζυγος της Ρένας Δούρου, Γιάννης Μπενίσης. Δεν αποκλείεται η συζήτηση να αναβληθεί για δεύτερη φορά.

Η επιστολή Σπίρτζη έβαλε στη σέντρα Κασσελάκη και τρολ

Η επιστολή - καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας έβαλε στη σέντρα τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τρολ των μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον Κωνσταντίνο Μαρκέτο και στη στοχοποίηση που έχει υποστεί τόσο εκείνος, όσο και η Όλγα Γεροβασίλη μέσω twitter. «Γιατί κατέβασε τις αναρτήσεις του για Σπίρτζη και Γεροβασίλη και Γιαννούλη ο κ. Μαρκέτος; Ποιος του το ζήτησε; Σε ποιον λογοδότησε; Στα τοξικά τρολ; Πού πήγε η ελεύθερη άποψή του; Αυτό δεν είναι φως, είναι πηχτό σκοτάδι» ανέφερε η Marka2, λογαριασμός ο οποίος έχει περάσει στην απέναντι πλευρά και βάλλει πλέον κατά ριπάς κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Μαρκέτος με μια μακροσκελή ανάρτηση υπεραμύνθηκε της ελευθερίας του λόγου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και βάλλοντας κατά Σπίρτζη απαντά στη Marka2 και άλλους λογαριασμούς: «Όσο μίσος και να έχει προς τον πρόεδρο, σε όποια διατεταγμένη υπηρεσία κι αν βρίσκεται, κανένα τρολ δε θα με μπλέξει στις σκοπιμότητες που θέλει να υπηρετήσει».

Τον κ. Μαρκέτο έσπευσε να υποστηρίξει με μια μακροσκελή ανάρτηση ο γνωστός λογαριασμός Πεν Νταλαούρα, βάζοντας και πάλι στο κάδρο -όπως και ο κ. Μαρκέτος σε προηγούμενη ανάρτησή του - τον Χρήστο Σπίρτζη. «Και ναι, τα trolls είναι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα ψήφου, καταλάβετε επιτέλους τη διαφορά, άλλο trolls (φυσικά πρόσωπα) κι άλλο τα bots (ρομπότ), μην εκτίθεστε δηλαδή με τον διαδικτυακό κ σοσιαλμιντιακό ''αναλφαβητισμό'' σας».

Η επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. και το νέο μήνυμα στην Κ.Ε.

Μπορεί όλοι να ανέμεναν ότι ο Παύλος Πολάκης θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, όμως, η επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από επιστολή Κασσελάκη στον Τασούλα, φαίνεται ότι προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει ο βουλευτής Χανίων. Ο Παύλος Πολάκης είχε προαναγγείλλει εμμέσως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι στο κόμμα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή. 

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του την Κυριακή (1.9), ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Ούτε η πολίτικη του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολίτικο επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βιντεακίων στα σόσιαλ, της επίδειξης της προσωπικής ζωής, των προσωπικών επιλογών και του πλούτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδήποτε σωστό εκφωνείται ως θέση γιατί δεν το ακούει η κοινωνία!»

Ο Παύλος Πολάκης στην πρώτη του αντίδραση για την επαναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε: «δεν είμαι κανένα παιδάκι να τον διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να τον επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά».

Το παρασκήνιο της επιστροφής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Με ένα τηλεφώνημα από τον Νίκο Παππά, ο Παύλος Πολάκης ενημερώθηκε το πρωί της Τρίτης (3.9) για την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενάμιση μήνα μετά τη διαγραφή του.

Ο βουλευτής Χανίων φαίνεται να δέχθηκε την επαναφορά στην Κ.Ο. κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ωστόσο, στην πρώτη του δήλωση λέει: «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν και να επαναφέρουν». Το παρασκήνιο της επιστροφής του Παύλου Πολάκη φέρεται να είναι έντονο και να αποτελεί μία «ειρηνευτική προσφορά» από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, τη στιγμή που οι πληροφορίες ήθελαν τον βουλευτή να ετοιμάζει πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Η πρώτη κίνηση για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη έγινε με τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η οποία βρισκόταν σε ανοιχτή κόντρα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας λόγω της στάσης που τήρησε κατά το επεισόδιο με τη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας σε επιτροπή της Βουλής τον περασμένο Ιούλιου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η υπόθεση του Ινστιτούτου της κ. Λινού και οι εξηγήσεις που έδωσε η βουλεύτρια δεν έπεισαν τον Στέφανο Κασσελάκη δείχνοντάς της την έξοδο από την Κ.Ο.. Ώρες νωρίτερα, η Αθηνά Λινού είχε ψηφίσει κατά των προτάσεων Κασσελάκη για αλλαγή ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες ή στο τιμόνι της χώρας;
Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες ή στο τιμόνι της χώρας;

Το ζητούμενο δεν είναι αν «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», αλλά τι είδους ΠΑΣΟΚ χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις και να πάνε μπροστά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.