Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Κιλελέρ: Μειώνεται κατά 17% η τιμή των διοδίων στην Πελασγία

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλία και τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μητσοτάκης από Κιλελέρ: Μειώνεται κατά 17% η τιμή των διοδίων στην Πελασγία - Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλία και τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel

Σε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κιλελέρ όπου και ανακοίνωσε τη μείωση των διοδίων από Πελασγία έως τον σταθμό Κλειδί κατά 17% η οποία σημαίνει ότι το συνολικό όφελος θα είναι από 2,8 έως 3 ευρώ για όλη αυτή την απόσταση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα έργα και τις πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έργα που αφορούν την διαχείρηση των υδάτων. Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων που αφορούν τα φράγματα, αλλά και έργα ορεινής υδρονομίας, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του Ντάνιελ. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών», για να τονίσει πως «το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό». «Μπορεί να είναι αρδευτικά, υδροηλεκτρικά, και σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτά τα έργα έχουν τεράστια σημασία», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά, αλλά και μακράς υλοποίησης για να σημειώσει πως πως «τα έργα αυτά έχουν μια ιδιαιτερότητα. « Πολλές φορές άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. Το λέω αυτό γιατί έχω πλήρη συναίσθηση διότι ότι και εμείς έχουμε εγκαινιάσει έργα που σχεδιάστηκαν από άλλους, αλλά υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αλλά θέλω να κρατήσετε αυτή την συνάντηση ως μια παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος, απέναντι στην Θεσσαλία και ως υποχρέωση μας να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως αυτή του Ντάνιελ».

Μητσοτάκης: «Να θωρακιστεί η Θεσσαλία, ώστε να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα»

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι πρέπει να θωρακιστεί η Θεσσαλία, ώστε η να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτων, τονίζοντας πως χρειάζονται έργα που θα διασφαλίσουν να μην υπάρξει σπατάλη των υδάτινων πόρων. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να σπαταλάμε το νερό. Είναι νερό που χάνεται, σε μια εποχή που ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο νερό και θα πρέπει να το προστατεύσουμε», σημείωσε.

Έναν χρόνο μετά από τη μεγάλη καταστροφή έχουν γίνει πολλά πράγματα και θα γίνουν και άλλα τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εργαστήκαμε και εργαστήκατε πάρα πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα να ανατάξουμε έστω και προσωρινά τις μεγάλες, τις πρωτοφανείς ζημιές που έγιναν, αλλά ταυτόχρονα να εργαστούμε και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις σε βάθος χρόνου, που θα μας επιτρέψουν με αρκετή βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε την ευκαιρία πριν και θα προσπαθήσω να συνοψίσω λίγο αυτά τα οποία είπαμε να μιλήσουμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, τα έργα τα οποία διεξάγει η Περιφέρεια. Προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα, αναχώματα. Έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία δρομολογούνται με μια γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια. Πάντα καθ υπόδειξη – ανοίγω μια παρένθεση – των ειδικών και της εταιρείας στην οποία προΐσταται ο Μίλτος Γκουζούρης, τον οποίον τον γνωρίζετε πια καλά, διότι έχει κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι του. Γιατί κρίνω τόσο σημαντική αυτήν την επιστημονική υποστήριξη; Γιατί έχω ακούσει και διάφορα σχόλια κριτικής κακοπροαίρετα για τους δήθεν Ολλανδούς, οι οποίοι έρχονται να μας υποδείξουν. Ο Μίλτος μόνο Ολλανδός δεν είναι όπως έχετε διαπιστώσει.

»Χρειαζόμαστε βαριά τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη από εταιρείες και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και οι οποίοι συνεργάζονται απόλυτα και θέλω να το τονίσω αυτό με τους δικούς μας επιστήμονες και με την Περιφέρεια, διότι όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, δεν είναι έργα τα οποία τα σχεδιάσαμε σε κάποιο γραφείο.

»Είναι έργα τα οποία συζητήθηκαν στο πεδίο με εκτεταμένες επισκέψεις και τα οποία βρίσκουν απολύτως σύμφωνη και την Περιφέρεια και τους ειδικούς τους οποίους έχουμε εδώ. Άρα τα πρώτα έργα παρεμβάσεις, εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία δρομολογεί η Περιφέρεια, ήδη τα βλέπετε στο πεδίο, θα εκδηλώνονται και μέσα στους επόμενους μήνες.
Είναι έργα τα οποία πολλά χρονίζουν. Ενδεχομένως κάποια να μην είχαν γίνει και ποτέ.

Και είναι τα έργα της άμεσης, της άμεσης προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό, γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, είναι τα έργα για τα οποία μας μίλησε ο Θοδωρής ο Σκυλακάκης. Είναι έργα τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ γιατί γίνονται πάνω στα βουνά.

Πολλά μικρά έργα είδατε οπτικοποιημένο; Γιατί μιλάμε για αυτούς οι οποίοι δεν είναι ειδικοί. Έργα τα οποία έχουν ένα σκοπό, δύο βασικούς σκοπούς Να συγκρατήσουν το νερό και να καθυστερήσουν την ορμή του νερού, καθώς αυτό θα έρχεται από τα βουνά προς τα πεδινά. Από τα βουνά έρχονται τα νερά πρωτίστως, το ξέρουμε πολύ καλά και τα έργα αυτά, τα οποία μας τα έχουν υποδείξει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, είναι έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα, Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχουν πάρα πάρα πολύ μεγάλο όφελος. Δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, αλλά έχουν ένα πολύ μεγάλο όφελος και είναι τα πρώτα έργα τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ