Πολιτικη & Οικονομια

Αστυπάλαια: Τι λέει ο επενδυτής για το project των τουριστικών χωριών

Ο εφοπλιστής απαντά στις επικρίσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυπάλαια: Τι λέει ο επενδυτής για το project των τουριστικών χωριών
© Παντελής Σαΐτας/ΑΠΕ ΜΠΕ

Αστυπάλαια: Ποιος βρίσκεται πίσω από το project για το τουριστικό χωριό και τι λέει για το σχέδιό του

Το πράσινο φως για δημιουργία ενός τουριστικού χωριού με βίλες και ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια, που θα ξεπερνά σε έκταση τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, έδωσε μέσα στο καλοκαίρι το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από τους κατοίκους της Αστυπάλαιας. Ποιος «κρύβεται» πίσω από το τουριστικό πρότζεκτ στην Αστυπάλαια; «∆εν κρύβομαι, όλοι στο νησί ξέρουν ποιος είμαι και ότι κατέχω τις συγκεκριμένες εκτάσεις», λέει στην «Καθημερινή» ο εφοπλιστής Νικόλας Παπαλιός.

Οπως υποστηρίζει, τα δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα που σκοπεύει να φτιάξει στην Αστυπάλαια δεν θα έχουν 250, αλλά 35-40 μεγάλες βίλες και στόχος του είναι να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και άλλων κλάδων στο νησί, όπως η γεωργοκτηνοτροφία.

Τονίζει, δε, ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση για τη διαμόρφωση του πρότζεκτ, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία. «Αν δεν θέλει το νησί, θα τα πουλήσω. Κι ας προχωρήσει ο επόμενος όπως επιθυμεί», καταλήγει.

Η επένδυση προωθείται μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (ενός πλαισίου-ομπρέλας που τροποποιεί όρους δόμησης και χρήσεις γης σε μια περιοχή). H είδηση ότι το πρότζεκτ έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «μπάζωμα του νησιού» και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι το σχέδιο δεν τυγχάνει της έγκρισής της.

Ερωτώμενος γιατί δεν επιδιώκει να υλοποιήσει το όραμά του στα υφιστάμενα όρια των οικισμών, ο κ. Παπαλιός απαντάει ότι δεν κατέχει γη σε αυτά, αλλά ούτε και θα ήθελε. «Η πρόταση του δημάρχου για τους υφιστάμενους οικισμούς δεν με καλύπτει και για άλλους λόγους. Ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί λ.χ. η Μαλτεζάνα δεν τιμά το νησί. Δεν βλέπω όραμα σε αυτό». Ερωτώμενος πώς απαντάει στην κριτική ότι τέτοιου είδους τουριστικά πρότζεκτ δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της Αστυπάλαιας, ο κ. Παπαλιός τονίζει ότι δεν είναι σκοπός του η σύγκρουση.

Ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, υποστηρίζει ότι το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε υποδομές, όπως δρόμοι, παροχή νερού, λύματα, φωτισμό, καθαριότητα. «Κατ’ αρχάς, η επένδυση αυτή είναι εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης», εκτιμά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας. Το είδος της δόμησης που προτείνεται, δηλαδή διάσπαρτες βίλες σε μεγάλα οικόπεδα, είναι άσχετο με τη μορφολογία των οικισμών μας. Επιπλέον, το μέγεθος της επένδυσης θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός, η καθαριότητα. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει τουριστικά, οι οικισμοί του νησιού έχουν μεγάλο, ήδη εγκεκριμένο περιθώριο επέκτασης», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3nhwwrw8l6h)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.