Πολιτικη & Οικονομια

ΠΑΣΟΚ: Στα 50 χρόνια ιστορίας του ανοίγει νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων

Οι υποψήφιοι δίνουν το στίγμα έναν μήνα πριν τις εσωκομματικές κάλπες

Τόνια Ζαραβέλα
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και νέες εσωκομματικές εκλογές που προμηνύουν πολιτικές εξελίξεις

Τα φετινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν το κόμμα σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα εξωστρέφειας και αλλαγών προκειμένου η Χαριλάου Τρικούπη να κονταροχτυπηθεί με τον –σε κρίση– ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει άμεσα αξιωματική αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές εξελίξεις και την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να βρεθεί και πάλι στη δεύτερη θέση και να κερδίσει τους ψηφοφόρους που δεν μπόρεσε να πείσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές. 

Αύριο, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το κόμμα έχει προγραμματίσει μία μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος θα απευθύνουν χαιρετισμό, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ: Τι ετοιμάζουν υποψήφιοι για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του 

Εκτός από τη μεγάλη εκδήλωση του κόμματος την Τρίτη (3.9), η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 50 χρόνια του κόμματος, ανοίγοντας διάλογο με τους φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έμφαση στους νέους. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα από όπου ξεκίνησαν όλα: στην αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου του ξενοδοχείου Athens Capital, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στις 3 Σεπτεμβρίου την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. «Σε προσκαλώ, στην αίθουσα όπου ξεκίνησαν όλα 50 χρόνια πριν. Σε μια εκδήλωση, σε μια συζήτηση, αφιερωμένη στη NEA ΓΕΝΙΑ. Σε μια δράση και μια συζήτηση αφιερωμένη στο μέλλον. Με την έμπνευση και τα διδάγματα του παρελθόντος και το βλέμμα μας στο μέλλον» αναφέρει η πρόσκληση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας. 

O Παύλος Γερουλάνος αναμένεται την Τρίτη να παρουσιάσει το σχέδιό του για την «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ», διοργανώνοντας διαδικτυακή συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητας του με τίτλο: «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Σε συνάντηση αυτή «θα παρουσιάσω το σχέδιό μου και τα συγκεκριμένα βήματα για την πολιτική και οργανωτική Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο ένα ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον πολιτικό του χώρο Κίνημα, έτοιμο να νικήσει και να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ξανά, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Κινήματος για την 50η επέτειο, θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης». 

Και η Νάντια Γιαννακοπούλου ετοιμάζει ξεχωριστή εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους φίλους του κόμματος στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου για μία συζήτηση για το μέλλον του κόμματος. 

«Ώρα ΠΑΣΟΚ» το μήνυμα των υποψηφίων έναν μήνα πριν τις εσωκομματικές κάλπες

Σχεδόν ένας μήνας απομένει από τον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι ανεβάζουν ρυθμούς μετά από μία μικρή, καλοκαιρινή ανάπαυλα, που και πάλι κάποιους τους βρήκε σε περιοδεία στην επαρχία, συνδυάζοντας προεκλογικό αγώνα και διακοπές. Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 13 του ίδιου μήνα. 

«Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε με την ψυχή του, δεν έκανε λάθος. Γιατί η ψυχή του ΠΑΣΟΚ ήταν η ασπίδα για τον μη προνομιούχο και τη μεσαία τάξη. Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε με τον καθεστωτισμό, το πάθος για την εξουσία και την καρέκλα, έκανε πολλά λάθη και πλήγωσε τον λαό. Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητώ να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία του πολιτικού ήθους και της αξιοπρέπειας» είπε από την Καβάλα ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Κάποιοι να θέλουν να οικοδομήσουν τις φιλοδοξίες τους σε ένα δήθεν αφήγημα “ήττας”. Βγήκαν από το πρώτο βράδυ, ενώ είχε κατακεραυνώσει ο λαός τον κ.Μητσοτάκη –πρώτη φορά ένα κόμμα χάνει 13% σε έναν χρόνο– και αντί να κλαίνε οι νεοδημοκράτες, έκλαιγαν τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μετά είχαμε ένα άλλο αφήγημα: “Χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ” υποστηρίζουν. Τότε γιατί διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν το ΠΑΣΟΚ έχασε και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σήμερα διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Δεν θα γίνει μεγάλη η δημοκρατική παράταξη με ανεμομαζώματα που θα καταλήξουν διαβολοσκορπίσματα. Μεγάλο θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αν βρει νέους και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που δεν έχουν εμπλακεί στην πολιτική και οραματίζονται μια προοδευτική και ηθική κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Θέλουμε να φύγει η Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική που ασκούν, είναι καταστροφική και η ανοχή του λαού προέκυψε από τη σύγκριση με τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου». 

«Έχω σχέδιο, έχω εμπειρία και μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως, δεν με κρατάει κανένας στην πολιτική. Δεν με κρατάει κανένας από το να παλέψω για αυτά που πιστεύω ότι είναι καλά για τον τόπο», σημείωσε σε συνέντευξή του στο TheToc ο Παύλος Γερουλάνος και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάω ποτέ, ότι η δεύτερη λέξη στο όνομά μας είναι "Σοσιαλιστικό". Και το λέω αυτό διότι ο άνθρωπος ο οποίος κατανοεί από πού πήγασε το ΠΑΣΟΚ, από πού ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα. Το ΠΑΣΟΚ όταν γεννήθηκε είπε κάτι πολύ απλό. Προσδιόρισε τον Σοσιαλισμό στην Ελλάδα ως την απελευθέρωση του Έλληνα σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Και εξήγησε πώς θα συμβεί το καθένα από αυτά. Αυτή η ιδέα είναι αναγκαία τώρα, όσο ήταν τότε. Απλά θέλει άλλα εργαλεία, με τα οποία να το πετύχεις». 

«Έχουμε τις δυνατότητες να προσεγγίσουμε και να προσκαλέσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα και στον κόσμο, για να ξαναφτιάξουμε τον προοδευτικό πόλο της νέας εποχής», υπογράμμισε η Άννα Διαμαντοπούλου προ λίγων ημερών από την Κέρκυρα και πρόσθεσε: «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ναι, εμείς μπορούμε. Ναι, έχουμε βαθιές ρίζες και έχουμε βαθιά αποδοχή από πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, ακόμα και όταν μας γύρισε την πλάτη. Ναι, έχουμε τις δυνατότητες να προσεγγίσουμε και να προσκαλέσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα και στον κόσμο, για να ξαναφτιάξουμε τον προοδευτικό πόλο της νέας εποχής. Ναι, μπορούμε να μιλάμε για ώρα ΠΑΣΟΚ».

Ο Χάρης Δούκας από τον Βόλο έστειλε μήνυμα υπέρβασης «για ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό στην κοινωνία, ώστε ο επόμενος Πρόεδρός του να είναι και ο Πρωθυπουργός της χώρας». «Σήμερα η χώρα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Με τομές, και ανατροπές. Χωρίς συμβιβασμούς με τα μεγάλα συμφέροντα και τις ελίτ. Σας καλώ να ενώσουμε δυνάμεις για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφικό Κίνημα στην κοινωνία Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που δεν ανήκει στους λίγους αλλά σε όλους. Μια ισχυρή Ελλάδα που μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Με το κράτος στήριγμα μας στα δύσκολα. Πρέπει τώρα, να σηκώσουμε ανάστημα και να δημιουργήσουμε την μεγάλη δημοκρατική παράταξη του αύριο. Είναι η ώρα της υπέρβασης και της νίκης!» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Από την Αιτωλοακαρνανία όπου περιόδευσε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, η Νάντια Γιαννακοπούλου έστειλε το στίγμα της υποψηφιότητάς της, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ». «Ήρθα σε επαφή με πολίτες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής που μου μετέφεραν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους για την υποβάθμιση της περιοχής και  την απουσία κάθε σχεδίου ανάπτυξης. Η ακρίβεια, τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και η υποστελέχωση του ΕΣΥ ταλανίζουν την κοινωνία η οποία δεν βλέπει λύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει φτάσει στα διαχειριστικά και μεταρρυθμιστικά όριά της, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι αδυνατεί να ασκήσει τα θεσμικά του καθήκοντα. Άρα τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ. Στόχος της υποψηφιότητας μου είναι να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ που με γενναίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, θα γίνουμε η εναλλακτική Κυβερνητική επιλογή που θα φέρει την ελπίδα για μια νέα πορεία της ελληνικής κοινωνίας και θα βάλει και πάλι τη σφραγίδα του στις εξελίξεις». 

Ο Μιχάλης Κατρίνης γιόρτασε την Κυριακή τα 49ά γενέθλια του (είναι έναν χρόνο μικρότερος από το ΠΑΣΟΚ) και μίλησε για το δικό του όραμα για το κόμμα, την ηγεσία του οποίου διεκδικεί. «Δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ ως ένα μικρό κόμμα που θα είναι φυσιολογικό να αποτελεί συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη, μια και η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι, πλέον, ένα άπιαστο όνειρο. Το άνοιγμα της συζήτησης για μια μεγάλη παράταξη μέσα από τις  πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι δεν αρέσει σε αυτούς που θέλουν να συντηρηθεί το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος και να διατηρηθεί η παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία. Σε αυτούς που θέλουν να συντηρούν ένα μικρόκοσμο κομματικής γραφειοκρατίας και εξουσίας σε ένα μικρομεσαίο κόμμα και κάπου - κάπου να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ.Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως . Σε αυτούς που φλερτάρουν με τον κ. Μητσοτάκη και ό,τι αυτός εκπροσωπεί και αποπνέει και θεωρούν φυσιολογική τη συνεργασία μαζί του. Η δική μου πρόταση είναι μια πρόταση ρήξης και ελπίδας». 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό; 

Οι διαξιφισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών, φαίνεται ότι έχουν κοπάσει, με τους υποψηφίους να αφιερώνονται στον αγώνα ενημέρωσης του κόσμου του κόμματος για τη στρατηγική τους και το σχέδιο τους για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του κόμματος, που φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον βηματισμό του. Οι τέσσερις και κάτι εβδομάδες που μένουν για τις κάλπες στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα φέρουν εξελίξεις μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας - ίσως - τις ισορροπίες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους, με την κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών από τους υποστηρικτές τους. 

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος κινούνται στην ίδια λογική: «έφτασε η ώρα του ΠΑΣΟΚ», αναγνωρίζοντας την ανάγκη οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του κόμματος να πειστούν από τη στρατηγική που επιδιώκει να χαράξει την επόμενη ημέρα ο κάθε υποψήφιος και όχι από άγονες αντεγκλίσεις και προεκλογικά πυροτεχνήματα. Άλλωστε, δεν έχει κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και τα περί συνεργασίας ή μη - με κάποιον τρόπο - με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι πρόεδροι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες για το τι θα πράξουν στον δρόμο προς την επιστροφή του «μεγάλου ΠΑΣΟΚ».