Πολιτικη & Οικονομια

Golden Visa: Αλλάζει το καθεστώς της αγοράς ακινήτων

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολυκατοικίες
Οι αλλαγές για την Golden Visa επηρεάζουν σημαντικά την αγορά ακινήτων © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Golden Visa: Αλλάζει το καθεστώς της αγοράς ακινήτων - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Οι νέοι κανόνες για την Golden Visa που ξεκινούν να εφαρμόζονται από σήμερα, ως μέρος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την αγορά ακινήτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3uziagvid5t)

Η μεταβατική περίοδος που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο μέχρι και να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νέου πλαισίου έληξε εχθές. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα όσοι ξένοι πολίτες, δηλαδή πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν να λάβουν άδεια πέντε ετών για διαμονή στη χώρα μας, ένας μάλλον από τους τρόπους που έχουν για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα το ποσό των 800.000 ευρώ και πάνω, ενώ πριν το όριο ήταν 500.000.

Βέβαια, αυτό αφορά συγκεκριμένες περιφέρειες, 800.000 ευρώ και μίνιμουμ με 120 τετραγωνικά να είναι το ακίνητο από 500.000 πριν. Αυτό λοιπόν το όριο ισχύει για τις εξής περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο είναι πιο χαμηλό, είναι 400.000. Και πάλι όμως είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι χθες και το οποίο ήταν 250.000. Έχει λοιπόν αυξηθεί και αυτό.

Οι εξαιρέσεις 

Το ελάχιστο όριο των 250.000 παραμένει σε δύο περιπτώσεις. Εάν ο αλλοδαπός επενδυτής θέλει να πάρει ένα ακίνητο το οποίο σήμερα έχει άλλη χρήση, ας πούμε βιομηχανική και θέλει ο ίδιος να το μετατρέψει σε χρήση κατοικίας ή αν κάνει επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, το οποίο βέβαια θα αναλάβει να αναπαλαίωση και να κάνει όλες τις εργασίες.

Επίσης, όσοι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μάλλον είχαν δώσει μέχρι και εχθές 31 του μηνός προκαταβολή 10% για το τίμημα του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, τότε πάνε με το παλιό καθεστώς. Δηλαδή δεν ισχύουν οι 800.000 ή 400.000 ευρώ που προαναφέραμε, πάνε με το παλιό καθεστώς, αρκεί να είχαν δώσει μέχρι και χθες μία προκαταβολή 10%.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.