Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: «Επιτακτική η αλλαγή στη φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας - Το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται»

«Στήριξη των ανέργων και παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκη Κεραμέως: «Επιτακτική η αλλαγή στη φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας - Το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται»

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα δικαιότερο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Στόχος είναι όπως αναφέρει, η ουσιαστική στήριξη των ανέργων κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες εξόδου από την αγορά εργασίας, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επανένταξή τους.

N. Κεραμέως: Το υπάρχον σύστημα ανεργίας δεν ανταποκρίνεται επαρκώς

«Είναι επιτακτική, εκτιμώ, η αλλαγή στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας. Το υπάρχον σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής όπως η ουσιαστική στήριξη των ανέργων σε κρίσιμο χρόνο, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας» τονίζει σε ανάρτησή της η Νίκη Κεραμέως, παραπέμποντας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή.

Οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο βασίζονται συνοπτικά σε τρεις αρχές:

α) Δικαιοσύνη, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, και ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές, για παράδειγμα διαφορετικό επίδομα θα παίρνει κάποιος που δούλευε 40 ώρες την εβδομάδα και διαφορετικό κάποιος που δούλευε 25 ώρες.

β) Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, καθώς το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.

γ) Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.