Πολιτικη & Οικονομια

Επικίνδυνα το κολύμπι και το ψάρεμα στον Βόλο λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών

Τι λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φυτιάνος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Επικίνδυνα κολύμπι και ψάρεμα λόγω αποσύνθεσης © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Επικίνδυνα κολύμπι και ψάρεμα λόγω αποσύνθεσης - Τι λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φυτιάνος

Οι αρχές του Βόλου συνιστούν στους πολίτες να μην κολυμπούν σε παραλίες της περιοχής, λόγω της μόλυνσης από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Ειδικοί εκτιμούν ότι «θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία».

Η κολύμβηση κρίνεται απαγορευτική λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών. Τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από τον Παγασητικό θα πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να θαφτούν σε ΧΥΤΑ, όπως σημειώνει ο καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος. 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN, λόγω της αποσύνθεσης υπάρχει κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών και άρα απαγορεύεται αυστηρά η κολύμβηση και το ψάρεμα. Αυτό «μέχρις ότου χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια αποδείξουν ότι τα νερά είναι απολύτως καθαρά για αλιείς και κολυμβητές. Και μάλιστα όχι από την πρώτη μέρα αλλά έπειτα από κάποιες μέρες που θα γίνονται συνεχείς αναλύσεις ώστε να είμαστε σίγουρα ότι το οικοσύστημα έχει επανέλθει στην προτέρα κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει. Επιπλέον, ο κ. Φυτιάνος υποστηρίζει ότι το φαινόμενο μπορούσε να προβλεφθεί αλλά όχι σε αυτή την έκταση. «Το ότι έπρεπε να μείνει ανοιχτό το θυρόφραγμα στην Κάρλα οφειλόταν στο ότι το αντλιοστάσιο της Πέτρας ήταν χαλασμένο για πάρα πολύ καιρό. Τώρα ως διά μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα και επισκευάστηκε σε ένα βράδυ». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3tug06dkbg9)

Γιατί γέμισε ο Παγασητικός νεκρά ψάρια

«Στη λίμνη της Κάρλας με το φαινόμενο του Daniel είχαμε μια πλημμύρα πάνω από 200.000 στρέμματα και μετά σταδιακά τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. Στο διάστημα αυτό είχαμε μια μεγάλη αναπαραγωγή ψαριών στη λίμνη. Υποχωρώντας τα νερά, διαταράχτηκε το οικοσύστημα. Τώρα τελευταία που έχουμε αύξηση θερμοκρασίας, έχουμε ελάττωση διαλυμένου οξυγόνου και παρατηρήθηκαν αυτά τα ασφυκτικά φαινόμενα. Οπότε κατά χιλιάδες τα νεκρά ψάρια μέσω του θυροφράγματος Ξηριά διοχετεύτηκαν στο Παγασητικό Κόλπο», εξηγεί ο καθηγητής για τα νεκρά ψάρια και προσθέτει: 

«Τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την απομάκρυνση των ψαριών, έχουν βάλει διπλό δίχτυ τώρα, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες νησίδες στον Παγασητικό και γι’ αυτό θα υπάρξει καθυστέρηση στην περισυλλογή. Αλλά θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία, η οποία επίσης δεν είναι ασφαλής». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3te0oe6qrg9)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.