Πολιτικη & Οικονομια

Αν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ λέει;

Χωρίς το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή χωρίς τον Αντρέα) θα ήταν μια χώρα με σοβαρότερο και πιο υπεύθυνο κέντρο

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιέται ο Χάρης Δούκας. Το ερώτημα όμως είναι «μπορείτε να φανταστείτε το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Ελλάδα;»

Γενικώς οι ονειροπολήσεις δεν μου αρέσουν. Η ονειροπόληση είναι ο καλύτερος τρόπος να βλέπεις την πραγματικότητα χειρότερη από ό,τι είναι. Δυστυχώς όμως ο δήμαρχος Επικρατείας, ο σύντροφος Χάρης Δούκας, με το σποτάκι του στο οποίο ρωτά «μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ;» με έσπρωξε στην ονειροπόληση. Γιατί φυσικά και μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ, και πρόκειται για μια πολύ καλύτερη Ελλάδα.

Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια Ελλάδα στην οποία το κέντρο και η κεντροαριστερά δεν θα παγιδευόταν από έναν αδίστακτο λαϊκιστή με daddy (και όχι μόνο) issues ο οποίος για να εκλεγεί πότισε τη χώρα με αντιδυτικό δηλητήριο και εργάστηκε όσο λίγοι για την ταύτιση της δημοκρατίας με την ασυδοσία. Θα ήταν μια χώρα χωρίς «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», χωρίς «έξω οι βάσεις του θανάτου» χωρίς «βυθίσατε το Χορα» και χωρίς «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Θα ήταν μια χώρα στην οποία στις δημόσιες υπηρεσίες δεν θα έκαναν κουμάντο οι συνδικαλιστές και τα 40κάτι έτη δεν θα ήταν ηλικία συνταξιοδότησης. Θα ήταν μια χώρα η οποία δεν θα δανειζόταν σα να μην υπάρχει αύριο για μια «φιλολαϊκή» πολιτική που φεσώνει τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των δήθεν ωφελημένων. 

Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια Ελλάδα χωρίς το σκάνδαλο Κοσκωτά και κυρίως χωρίς την εμπέδωση της πεποίθησης σύμφωνα με την οποία «όλοι κλέβουν, γιατί όχι κι εγώ;». Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια χώρα στην οποία ο εκδημοκρατισμός δεν θα ταυτιζόταν με την ισοπέδωση. 

Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήταν μια Ελλάδα στην οποία οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν προς όφελος και όχι σε βάρος του δημοσίου.

Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια Ελλάδα χωρίς Αυριανή. Χωρίς πρωτοσέλιδα στα οποία καλείται ο Χατζιδάκις «για σύκα που του αρέσουν πολύ» ή φωτογραφίες από τη σύλληψη Μητσοτάκη από τους Γερμανούς να χρησιμοποιούνται ως αποδείξεις προδοσίας. Μια χώρα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια χώρα με λιγότερη τοξικότητα.

Μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια Ελλάδα με σχολεία στα οποία δάσκαλοι και καθηγητές αξιολογούνται στ’ αλήθεια και πιθανότατα με πανεπιστήμια στα οποία κουμάντο δεν κάνουν τα κόμματα και οι συντεχνίες.

Κυρίως όμως, χωρίς το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή χωρίς τον Αντρέα) θα ήταν μια χώρα με σοβαρότερο και πιο υπεύθυνο κέντρο απαλλαγμένο από σοσιαλιστικές αρλούμπες οι οποίες θέριεψαν στην Ελλάδα την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο αργοπέθαιναν.

Η τεράστια ζημιά που έκανε το ΠΑΣΟΚ σε ηθικό επίπεδο και σε επίπεδο νοοτροπίας δεν ισοφαρίζεται από κανένα καλό

Καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί «δηλαδή δεν θυμάσαι τίποτα καλό από το ΠΑΣΟΚ;» και θα του απαντήσω ότι όταν κυβερνάς μια χώρα τόσα χρόνια είναι πρακτικά αδύνατον να μην κάνεις τίποτα καλό (αν και μπορεί να μην κρατηθώ και να του πω πως το μεγαλύτερο καλό μάλλον το έκανε ο σύντροφος Σημίτης όχι «με το ΠΑΣΟΚ», αλλά «παρά το ΠΑΣΟΚ» το οποίο σύσσωμο τα χρόνια εκείνα είχε επιδοθεί σε διαγωνισμό ντόλτσε βίτα). Η τεράστια ζημιά όμως που έκανε το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή ο Αντρέας ο Παπαντρέου) σε ηθικό επίπεδο και σε επίπεδο νοοτροπίας δεν ισοφαρίζεται από κανένα καλό.

Προφανώς, επειδή χωρίς κότα δεν υπάρχει αυγό και τούμπαλιν, το ερώτημα του δημάρχου Επικρατείας μπορεί να αντιστραφεί και να είναι «μπορείτε να φανταστείτε το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Ελλάδα;» και ίσως το ΠΑΣΟΚ να μην είναι η ίδια η αρρώστια, αλλά το πιο έντονο σύμπτωμά της. Όμως είτε αρρώστια είτε σύμπτωμα, ο σύντροφος Χάρης Δούκας πρέπει να καταλάβει ότι για κανέναν ασθενή δεν είναι τρομερά δύσκολο να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του αν ήταν πιο υγιής. Και μπράβο του.