Πολιτικη & Οικονομια

Σταθερότητα κόντρα στο χάος της αντιπολίτευσης το πολιτικό μήνυμα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Οι εκλογές το 2027 θα ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πίσω του οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
Το πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ © Nick Paleologos / SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα σταθερότητας από τη ΔΕΘ - Απάντηση για την ακρίβεια και νέα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες

«Ραντεβού» στη ΔΕΘ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραπέμποντας στις απαντήσεις που αναμένεται να δώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη για την ακρίβεια και «τους μύθους περί μισθών Βουλγαρίας». Ο πρωθυπουργός στέλνει παράλληλα μήνυμα σταθερότητας κόντρα στο χάος της αντιπολίτευσης, που ταλανίζεται από ακόμη μία κρίση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες. Σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι' αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά». Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο (7.9) αναμένεται να διαψεύσει κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές και να ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν ξανά το 2027. Άλλωστε, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει σχέδιο 3ετίας, ανακοινώνοντας παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Το Μαξίμου αρνείται ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ με «καλάθι παροχών». 

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως στο επίκεντρό της έχει την καθημερινότητα και ιδιαίτερα το ζήτημα της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης. Σε αυτό το δίπολο θα κινηθούν και οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Σταθερότητα, απάντηση στην ακρίβεια και παρεμβάσεις για τους ευάλωτους

Οι τελευταίες πληροφορίες για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ λένε ότι ο πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία του θα εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψουν οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ στις περιοδείες που ετοιμάζουν το επόμενο χρονικό διάστημα, με την επιστροφή τους από τη Θεσσαλονίκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει μία σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ευάλωτων και την αύξηση των εισοδημάτων, φέρνοντας παράλληλα αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά περιμένουμε από τον πρωθυπουργό για ζητήματα Υγείας και Παιδείας. Σήμερα Πέμπτη (29.8) θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε σύσκεψη εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, αλλά και αλλαγές στη φορολόγησή τους. Επιπλέον, αναμένεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, την ώρα που εξετάζεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, δηλαδή, είτε να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις, είτε (σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο) να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Στο πακέτο της ΔΕΘ φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, έτσι ώστε τα σπίτια που παραμένουν κλειστά για φορολογικούς λόγους να ανοίξουν και να νοικιαστούν. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση στο 5% (από το 3%) της έκπτωσης φόρου στους συνεπείς φορολογουμένους που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3rosbzl4nxt)

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών και το ύψος του θα εξαρτάται και από τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές, ενώ παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Παράλληλα, αναδιαμόρφωση θα υπάρξει στο Επίδομα Παιδιού και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. 

Μία εξαγγελία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και άπτεται των παρεμβάσεων για τη φορολόγηση και την ενίσχυση των εισοδημάτων είναι η εξίσωση των τριτέκνων και πολυτέκνων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό στο «τραπέζι» και πλέον θα δει τον «δρόμο» της υλοποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνει ότι «θα επιχειρηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο δεν θα είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». 

Από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση παρεμβάσεων και για την Υγεία, με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων να περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση εφημεριών, την ανακαίνιση κέντρων υγείας, προσλήψεις και τη στήριξη των δομών σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. 

Κεντρικό ζήτημα, στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το Στεγαστικό και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου», με τον 2ο κύκλο να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση Στέγης. Στις βασικές αλλαγές του προγράμματος συναντάμε τη διεύρυνση δικαιούχων ως προς την ηλικία (50 έτη από 39), τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, την ειδική μέριμνα για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους / πολύτεκνους, αλλά και την παλαιότητα των ακινήτων. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3rpl9skroft)

Την ίδια ώρα, βελτιωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ο επόμενος κύκλος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2024. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ (60% για συνολικό κόστος έως 10.000 ευρώ) και της προκαταβολής του ποσού στο 50%. Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των κατοικιών που θα ανακαινιστούν και θα δοθούν προς ενοικίαση να φτάσει τις 12.500.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση. Μόνο κάτι;
Κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση. Μόνο κάτι;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χάνει αλματωδώς φίλους, από τα δεξιά και τα αριστερά, και παράγει απαξίωση όχι μόνο του πολιτικού συστήματος αλλά και των δημοκρατικών  θεσμών.

Η τεχνολογική μετεξέλιξη της Κοινωνίας των Πολιτών
Η τεχνολογική μετεξέλιξη της Κοινωνίας των Πολιτών

Βασικές θεσμικές λειτουργίες που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστική δουλειά του κράτους, μεταβιβάζονται κατά ένα μέρος στους πολίτες μέσω των εφαρμογών στις κινητές συσκευές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.