Πολιτικη & Οικονομια

Φθίνει η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, σε κινούμενη άμμο ο Στέφανος Κασσελάκης

Οκτώ μέρες μόνο μέχρι την αναμέτρηση στην Κεντρική Επιτροπή

Ηλένα Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει βουλευτές, ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητείται ανοιχτά πλέον και ο χρόνος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πυκνώσει εντυπωσιακά

Σε έναν δρόμο συνεχούς φθοράς βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε αφού ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης βέβαια, αλλά ειδικά μετά τις ευρωεκλογές ο κακοτράχαλος δρόμος έχει γίνει κατήφορος χωρίς τέλος.

Μετά τις εθνικές εκλογές 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ με 47 βουλευτές είχε αναδειχθεί 2η δύναμη. Πλέον αριθμεί 34 βουλευτές -μόλις τρεις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ και ο κίνδυνος να απωλέσει τη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ορατός. Με την (πρώτη) διάσπαση δημιουργήθηκε η 11μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, ενώ οι διαγραφές του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού στην τρέχουσα θερινή περίοδο οδήγησαν σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δύο βουλευτές δεν παρέδωσαν τις έδρες τους και παραμένουν ανεξάρτητοι.

Σε κινούμενη άμμο ο Στέφανος Κασσελάκης

Μια δεύτερη διάσπαση μπορεί να μην είναι το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς απίθανο. Και πάντως η πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι πως έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα τόσο βαθύ που δεν φαίνεται να μπορεί να γεφυρωθεί. Το κόμμα έχει χωριστεί στα δύο· το απέδειξε περίτρανα η ψηφοφορία στην ΚΟ για τις αλλαγές που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης: 17 βουλευτές υπέρ της πρότασης του προέδρου και οι υπόλοιποι 18 είτε κατά, είτε παρών, είτε απών -ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απουσίαζε προχθες ωστόσο το «φάντασμά» του πλανάται πάντα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ· και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χάνει ευκαιρία να το θυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το αν η «καρατόμηση» της Αθηνάς Λινού θα έχει κάποια «ευεργετική» επίδραση πάνω στον αψύ Σφακιανό ώστε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του έναντι του Στέφανου Κασσελάκη θα φανεί σύντομα

Μία από εκείνους που καταψήφισε την πρόταση Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Νίκο Παππά ήταν η Αθηνά Λινού, που διαγράφηκε τυπικά για τα οικονομικά του Ινστιτούτου Prοlepsis, ουσιαστικά για τα «μάτια» του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων είχε ζητήσει την κεφαλή της επί πίνακι, επειδή τα δάκρυά της για το bullying που έκανε στη νομική σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη οδήγησαν στην αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν η «καρατόμηση» της Αθηνάς Λινού θα έχει κάποια «ευεργετική» επίδραση πάνω στον αψύ Σφακιανό ώστε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του έναντι του Στέφανου Κασσελάκη θα φανεί σύντομα. 

Άλλωστε μένουν οκτώ μέρες μόνο μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Παύλος Πολάκης πιθανώς να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του προέδρου. Ο βουλευτής Χανίων άφησε να εννοηθεί ότι έχει προεδρικές φιλοδοξίες και πιθανώς να μετράει στα αλήθεια τα «κουκιά». Όμως δύσκολα θα λάβει στήριξη από τους υπόλοιπους πόλους στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως μια κυβίστηση προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά την πόρτα του ανοιχτή, άλλωστε.

Παράλληλα με τις κινήσεις Πολάκη, καταγράφονται «προειδοποιητικές βολές» της Όλγας Γεροβασίλη -εκ μέρους της Ομάδας των 87 που θεωρούνται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα- κατά Κασσελάκη, που φανερώνουν ότι η επιθυμία υπάρχει, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου είναι ξεκάθαρη και πλέον κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να τον «ρίξει». Εκείνος, πάντως, απαντά σε όλες τις προκλήσεις με ένα ισοδύναμο του «ιδού η Ρόδος».

Την ίδια ώρα, έχουν πάρει «φωτιά» τα μπλοκάκια για την καταμέτρηση δυνάμεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται 151 ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή ώστε να καταψηφιστεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του. Αυτός είναι και ο λόγος που αναβάθμισε τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει μια υπολογίσιμη επιρροή μέσα στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την αναμέτρηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ίσως θα χρειαστεί να το επαναλάβει.

Η «κινούμενη άμμος» της συνεχούς αμφισβήτησης θέτει σε προτεραιότητα την «επιβίωση» του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη μοίρα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην ανάγκη να τοποθετήσει –και μάλιστα με άκομψο τρόπο– επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος τον καταδικασμένο με 13 - 0 από το Ειδικό Δικαστήριο, καταδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Η «κινούμενη άμμος» της συνεχούς αμφισβήτησης θέτει σε προτεραιότητα την «επιβίωση» του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη μοίρα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά, τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο ως «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το «καυτό» φθινόπωρο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Και μπορεί όλα αυτά να απέχουν από ένα γαμήλιο δώρο για τον Στέφανο Κασσελάκη, που παντρεύεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά, μοιάζουν σίγουρα όμως με «δώρο γενεθλίων» για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται στην 5η θέση εν μέσω του αλληλοσπαραγμού, και το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει στη 2η θέση. Η Χαριλάου Τρικούπη τηρεί χαμηλούς τόνους πάντως, καθώς επίκειται η προεδρική εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Οκτωβρίου και ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας φορτισμένος μήνας. Όταν κριθεί ποιος θα ηγείται του ΠΑΣΟΚ, τότε θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα και η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 - 6 Οκτωβρίου θα συμπέσει με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Κι αν το τοπίο μέχρι τότε δεν έχει καθαρίσει, τότε σίγουρα το Συνέδριο θα είναι η στιγμή για το τελικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτήν την έννοια, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασχολείται με τα δικά του και ταυτόχρονα η... τύχη του να δουλεύει.

Κι όταν το ημερολόγιο δείξει μέσα Οκτωβρίου, η εικόνα στα δύο κόμματα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε τα παζάρια, τα μαχαιρώματα και οι συσχετισμοί δυνάμεων θα καθορίσουν την τύχη των προσώπων που διεκδικούν ηγεσία -και περισσότερο από όλων του Στέφανου Κασσελάκη.