Πολιτικη & Οικονομια

Στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Ανοιχτή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Γιατί ο πρόεδρος «ποντάρει» στον Νίκο Παππά

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη © Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη - Όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. - Οι «87», οι απώλειες και ο Σωκράτης Φάμελλος

Κρίση δίχως τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από μία περίοδο φαινομενικής νηνεμίας, άρχισαν και πάλι τα όργανα στην Κουμουνδούρου, με το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να βαθαίνει και τον Στέφανο Κασσελάκη να αμφισβητείται ανοιχτά από βουλευτές του κόμματος. Η συνεδρίαση - θρίλερ της Κ.Ο. την Τρίτη έδειξε ξεκάθαρα ότι πλέον υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό, με τον πρόεδρο να βρίσκεται απέναντι σε πρόσωπα που στήριξαν την εκλογή του, έντεκα μόλις μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας. 

Η «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε ένταση και αντάρτικο από τον βουλευτή, που αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση Κασσελάκη για την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η λειτουργία της ΚΟ δεν έχει πρόβλημα και πως η εισήγηση του προέδρου οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Ζήτησε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της Κ.Ο.», δηλαδή «να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου». Στην ψηφοφορία ο κ. Κασσελάκης κατέγραψε πύρρειο νίκη με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μετρά «συμμάχους». Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο πηγών από τους «87», οι οποίοι ανέφεραν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ. Έχει 17 από 35 βουλευτές».

Διαβάστε εδώ όσα έγιναν στη χθεσινή, επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης μετρά συμμάχους 

Στη χθεσινή πρόταση του για αλλαγή προσώπων στο «τιμόνι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι μέτρησε τα πρόσωπα που έχει πλέον στο πλευρό του. Οι Έλενα Άκριτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου ψήφισαν «ναι» στην πρόταση για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι επί Τσίπρα κάθε πρόταση για αλλαγή προσώπων στην «κεφαλή» της Κ.Ο. γινόταν δεκτή ομόφωνα. Να σημειωθεί ακόμη, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η Πόπη Τσαπανίδου δέχθηκε την έδρα του Ο. Ηλιόπουλου στο Επικρατείας, η οποία δύσκολα - άλλωστε - θα κατέληγε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα ως προς τα εσωκομματικά. 

Πηγαδάκια έξω από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγαδάκια έξω από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω Zoom, αφού βρίσκεται στα Χανιά για τον γάμο του με τον Τάιλερ ΜακΜπέθ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους εκείνους που τον αμφισβητούν: «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό» και απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους βουλευτές του: «Η εμμονή της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί μου δείχνει ακριβώς ποιον φοβούνται. Δεν πρόκειται λοιπόν να τους κάνουμε το χατήρι. Σας καλώ λοιπόν να βγείτε μπροστά. Να παραγάγετε προτάσεις νόμου για την κοινωνία. Να στεγανοποιήσετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποί του».

Η χθεσινή ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - όπως εκτιμούν πολλοί - αποτελεί ένα crash test ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024. Εκεί, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. 

Γιατί ο Κασσελάκης ποντάρει στον Νίκο Παππά

Ο Νίκος Παππάς είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, παρά τις εντάσεις και τις κρίσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η εκτίμηση φαίνεται ότι είναι αμοιβαία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει αλλαγή προσώπων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, βάζοντας σε θέσεις πρόσωπα που βρίσκονται στο «στρατόπεδό» του. Πρότεινε, άλλωστε, να οριστούν νέοι κοιβουλευτικοί εκπρόσωποι οι: Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος. Για αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη, συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, τη Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, τη Ραλλία Χρηστίδου.

Σε δήλωσή της στο περιστύλιο της Βουλής, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. «Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι/όλες μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ενωμένοι, με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. (...) Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις  να ακούγονται, να αξιολογούνται από τον λαό και αυτό θα κάνουμε». 

Αυξάνουν τις δυνάμεις τους οι 87

Πάντως, εάν θέλουμε να εξάγουμε ένα ακόμη συμπέρασμα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα σημειώναμε ότι κερδισμένοι βγαίνουν οι «87», αφού αυξάνουν δυνάμεις. Μαζί με τους «87» συντάσσονται οι 12 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης Κασσελάκη για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου και την αλλαγή προσώπων στο τιμόνι της Κ.Ο.. Αυτοί είναι οι Σωκράτης Φάμελλος, Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Ψυχογιός. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου για την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να μιλάμε για τη ΔΕΘ, η εισήγηση είναι πώς θα διαλυθούμε»

Πηγές της Κουμουνδούρου απαντούν στους «87» ότι «ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η τοποθέτησης της βουλεύτριας Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη. «Ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις. Υπάρχει οργανωμένο σύστημα τρολ με κεντρικό συντονισμό. Κάποιοι νόμισαν ότι θα φύγουν κάποιοι, άλλοι για να έρθουν αυτοί και θα εκτοξευτεί το κόμμα. Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα «ναι», ενώ ξέρουν την αλήθεια». 

Πρόβα υποψηφιότητας για τον Φάμελλο

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα κρίνει την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Θεωρείται σίγουρο ότι, εάν τελικά τεθεί ζήτημα εκλογής νέας ηγεσίας, ο Σωκράτης Φάμελλος θα δηλώσει παρών. Ο κ. Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον  Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο. Τότε είχε σταθεί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αναβολής του Συνεδρίου τον Οκτώβριο. 

Πηγαδάκια έξω από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγαδάκια έξω από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά την «καρατόμησή» του, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς. Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και παράγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η πρόταση αλλαγής προεδρείου αντί να διορθώσει τα μέχρι τώρα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο. Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος. Οι πολίτες μας γυρνούν την πλάτη και εμείς αντί να ακούσουμε σήμερα μία εισήγηση που διορθώνει τα λάθη μας και μας κάνει καλύτερους, ακούσαμε μια εισήγηση για ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Νέα εσωστρέφεια. Νέο πρόβλημα.
Καταλαβαίνω ότι δημιουργείται έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου να μην προχωρήσει η αλλαγή προεδρείου.
Η ΚΟ έχει σοβαρό και θεσμικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και πρέπει σήμερα να πάρει την απόφαση που προβλέπεται κοινοβουλευτικά». 

Απώλειες για το μπλοκ Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης μέτρησε εχθές απώλειες και μάλιστα σημαντικές. Μετά τον Παύλο Πολάκη που διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη χυδαία επίθεση σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Στέφανος Κασσσελάκης έχει απέναντί του και τον Σωκράτη Φάμελλο, η στάση του οποίου φαίνεται ότι δημιουργεί προβληματισμό και «πονοκεφάλο» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε την πόρτα της εξόδου και στον Χρήστο Σπίρτζη, φωτογραφίζοντάς τον κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. «Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογική μετεξέλιξη της Κοινωνίας των Πολιτών
Η τεχνολογική μετεξέλιξη της Κοινωνίας των Πολιτών

Βασικές θεσμικές λειτουργίες που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστική δουλειά του κράτους, μεταβιβάζονται κατά ένα μέρος στους πολίτες μέσω των εφαρμογών στις κινητές συσκευές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.