Πολιτικη & Οικονομια

Αποκαλυπτήρια για την πλατφόρμα erga.gov.gr - Διαφάνεια και λογοδοσία για 6.000 έργα και παρεμβάσεις

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης erga.gov.gr παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποκαλυπτήρια για την πλατφόρμα erga.gov.gr - Διαφάνεια και λογοδοσία για 6.000 έργα και παρεμβάσεις
Αποκαλυπτήρια για την πλατφόρμα erga.gov.gr - Διαφάνεια και λογοδοσία για 6.000 έργα και παρεμβάσεις © ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης erga.gov.gr παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη 

Η δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσα από την οποία κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στα κρίσιμα έργα –άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ – σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή ενότητα και Δήμο της χώρας, παρουσιάστηκε το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση στην οποία παρέστησαν και μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, για σκοπούς ευρύτερης ενημέρωσης, διαφάνειας αλλά και λογοδοσίας, είναι αναρτημένα τα πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης, που αφορούν ένα σύνολο περίπου 6.000 έργων και παρεμβάσεων, συνολικού ύψους άνω των 77 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση, για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων των κατοίκων.

Δείτε την παρουσίαση για την πλατφόρμα erga.gov.gr ΕΔΩ

Κ. Γκιουλέκας: «Πολιτικοί και εθνικοί κυρίως οι λόγοι που επιβάλλουν να “ατσαλώσουμε” τη Μακεδονία και τη Θράκη»

Την εκδήλωση, με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», που ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, άνοιξε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.

«Είναι κυρίως λόγοι πολιτικοί και εθνικοί που επιβάλλουν να "ατσαλώσουμε" τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω και των ευαισθησιών που υπάρχουν εδώ», επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας ότι «η Μακεδονία και η Θράκη, η Θεσσαλονίκη, νομοτελειακά θα πρωταγωνιστήσουν κατά το επόμενο διάστημα» και «όσο πιο γρήγορα δοθούν οι δυνατότητες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η ανάπτυξη στον βορειοελλαδικό χώρο και το όφελος είναι διπλό».

Υπογραμμίζοντας ότι η «εντολή» δια στόματος του πρωθυπουργού είναι «να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη», ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η Βόρεια Ελλάδα συνορεύει με τέσσερα κράτη και η γεωπολιτική της θέση της είναι μοναδική. «Σήμερα είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλησιέστερα από την υπόλοιπη Ελλάδα με τα κράτη στα βόρεια και τα ανατολικά σύνορά μας, όταν κάποτε αυτό, σε προηγούμενες δεκαετίες, ήταν μειονέκτημα. Σήμερα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα η εγγύτητα μας με μεγάλες πόλεις και αγορές, που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των πολιτών υπογράμμισε ότι στόχος είναι η βελτίωσή της αλλά και η αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας μαζί τους. «Πάμε εμείς κοντά στους συμπολίτες μας για να τους προσφέρουμε τα εργαλεία που υπάρχουν για την ανάπτυξη του τόπου μας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σύγκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με στόχο την παρακολούθηση των παρεμβάσεων άμβλυνσης των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό από την κατασκευή του Fly Over, ενώ γνωστοποίησε ότι μετά την 88η ΔΕΘ «προγραμματίσαμε μια μεγάλη περιοδεία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων με τη συνεργασία των περιφερειών, των δήμων, των επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων, για να γνωρίσουμε καλύτερα τα εργαλεία του αναπτυξιακού νόμου, να προωθήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χαμένες ευκαιρίες για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας κατά τα προηγούμενα χρόνια, μιλώντας για «την εποχή των μουσαμάδων, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι προχωρούν δήθεν μεγάλα έργα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν σταματημένα, ακινητοποιημένα». «Κάποτε οι Θεσσαλονικείς υφίσταντο την ταλαιπωρία της έλλειψης έργων υποδομής, αλλά και προσοχής από το κεντρικό κράτος. Σήμερα οι Θεσσαλονικείς υφίστανται την ταλαιπωρία, που προκαλούν έργα, τα οποία κατασκευάζονται, προκειμένου η πόλη αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές και έργα απαραίτητα για να προχωρήσουμε στο μέλλον, με αισιοδοξία, αλλά και με βάσιμες ελπίδες και προσδοκίες», σημείωσε.

Αθ. Κοντογεώργης: «Η πλατφόρμα "erga.gov.gr" θα σηματοδοτήσει ένα νέο πρότυπο περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού»

Η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr «θα φιλοξενήσει, θα ενσωματώσει και θα σηματοδοτήσει ένα νέο πρότυπο περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού, προκειμένου να πετύχουμε πιο γρήγορα τη συνοχή, τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση από την πρώτη θητεία έθεσε ως προϋπόθεση «η ανάπτυξη να αφορά όλους και αυτό σημαίνει ομοιογενή και αναλογική κατανομή μιας δίκαιης ανάπτυξης και ταυτόχρονα βέβαια να καταπολεμήσουμε ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες που μπορεί να επιμένουν», καθώς «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος από το 2019 και μετά, όμως κάποιες ανισότητες προφανώς και επιμένουν».

Ο κ. Κοντογεώργης στάθηκε στον χάρτη της πλατφόρμας όπου με ένα «κλικ» ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει γνώση των έργων στην περιφέρεια, την περιφερειακή ενότητα και το δήμο όπου ζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολίτης να αισθάνεται ότι και γνωρίζει και συμμετέχει στο κοινό αφήγημα. Να υπάρχει εμπιστοσύνη σε όλες τις πλευρές».

Σκέρτσος: «Στο erga.gov.gr είναι ενταγμένα περισσότερα από 6.000 έργα όλων των ειδών»

Την δήλωση έκανε από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr και τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

«Πρέπει εφόσον έχουμε λύσει ως χώρα τα υπαρξιακά μας ζητήματα ως προς τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη - και αυτό είναι τετελεσμένο - να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να βελτιώσουμε τους παράγοντες που οδηγούν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις», είπε ο κ. Σκέρτσος, γνωστοποιώντας ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι ενταγμένα περισσότερα από 6.000 έργα όλων των ειδών, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Η χώρα μας διαθέτει κονδύλια 102 δισ. ευρώ - μέσα από το άθροισμα των κοινοτικών προγραμμάτων - ως το 2027, ώστε να υλοποιήσει διάφορα έργα στην ελληνική επικράτεια. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Τρέχουμε πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ»
Κάνοντας αναφορά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια μετά την Ελλάδα παρατήρησε ότι «οι δύο χώρες κατέγραψαν έντονη ανάπτυξη και άφησαν σε χαμηλότερη θέση την χώρα μας, που χτυπήθηκε βέβαια και από την οικονομική κρίση».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και «η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ, φέρνει αποτελέσματα και έτσι η χώρα μας καλύπτει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης 10ετίας».

«Τρέχουμε πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 5ετία και πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο προκειμένου να κλείσουμε την ψαλίδα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι είναι συγκεκριμένες και κυρίως, «έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διοικείται το ελληνικό κράτος διαχρονικά». «Όταν εμείς μιλάμε για επιτελικό κράτος, αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι αυτό αφορά στο συνεργατικό κράτος, που κατεβαίνει κάτω και πάει δίπλα σε κάθε πολίτη, καταγράφει και συνθέτει σε ένα τραπέζι με παρόντες όλους τους αρμόδιους», διευκρίνισε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.