Πολιτικη & Οικονομια

«Σπίτι μου 2»: Τα νέα κριτήρια του προγράμματος - Τι αλλάζει

Διευρύνεται το ηλικιακό όριο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Σπίτι μου 2»: Τα νέα κριτήρια του προγράμματος - Τι αλλάζει. Διευρύνεται το ηλικιακό όριο προς τα πάνω, αλλά και το εισόδημα

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2», οι δικαιούχοι που θα μπορούν να αποκτήσουν κατοικία θα είναι περισσότεροι, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, αρχής γενομένης από τον άγαμο του οποίου το εισόδημα δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να επέλθει αν όχι οριστική, τουλάχιστον μία αρχική συμφωνία έως τη ΔΕΘ, γύρω από τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Σπίτι Μου 2».

Βασικός στόχος είναι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτεμβρίου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα το οποίο θα προχωρήσει με διευρυμένο αριθμό δικαιούχων, εισοδηματικών κριτηρίων και χαμηλότερο επιτόκιο.

Βασική επιδίωξη του «νέου» προγράμματος είναι με φθηνά ή ακόμη και άτοκα δάνεια να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν και να αγοράσουν ένα σπίτι, που θα πληροί όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η πρόταση της Αθήνας στην Κομισιόν

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και είναι υπό συζήτηση προβλέπονται:

  • διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 50 έτη
  • διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Επίσης, δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

  • τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες
  • η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση, δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον 15 ετών

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών.

Τι ίσχυε στο αρχικό πρόγραμμα

Με το προηγούμενο πρόγραμμα ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούσαν να διεκδικήσουν και να λάβουν δάνεια για αυτή την αγορά με επιτόκια που ξεκινούσαν από 1,05% (μετά την σχετική επιδότηση), ενώ για τους τρίτεκνους το δάνειο ήταν άτοκο

Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν άτοκο, όταν για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτούσαν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείτο στο σύνολό του άτοκα.

Τα επιλέξιμα ακίνητα έπρεπε να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.

Όσον αφορά το ύψος του δανείου δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και σε διάρκεια τα 30 έτη ενώ κάλυπτε έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.