Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Interview: 5ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρώτος ο Δούκας στο ΠΑΣΟΚ

Πώς αξιολογούν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Δημοσκόπηση Interview: 5ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρώτος ο Δούκας στο ΠΑΣΟΚ © Dimitris Kapantais / SOOC

Δημοσκόπηση Interview: Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου και οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και για τις επικείμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Παρά την πτώση στα ποσοστά της, η ΝΔ βρίσκεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο ερώτημα: «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή». 

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της Politic.gr, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 22,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται 5ο κόμμα με 8,3%, και βρίσκεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%). Σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την πρόθεση ψήφου να πέφτει στο 8,3% από το 13%, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σταθερά γύρω στο 11%.

dimoskopisi_interview_prothesi_psifou
dimoskopisi_interview_prothesi_psifou2

Δημοσκόπηση Interview: Πώς αξιολογούν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά. 

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες αντίστοιχα, αν και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).

dimoskopisi_interview_kyvernitiko_errgo

Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση «ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν 11% και 6% αντίστοιχα. Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι πως ένας στους δύο (48%) των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν από τους προτεινόμενους καταλληλότερο για την πρωθυπουργία.

Ποιος προηγείται στο ΠΑΣΟΚ

Στην ίδια δημοσκόπηση υπάρχει ερώτημα για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Χάρης Δούκας επικρατεί με 26,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 22,7%. Με υψηλό ποσοστό ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου (18,4%) και ο Παύλος Γερουλάνος (17,4%).

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας

Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες αναδεικνύουν την ακρίβεια ως το κυριότερο, με ποσοστό 29,1%. Ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας (17,0%) και το ύψος των μισθών και εισοδημάτων (16,4%), στοιχεία που καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία για το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση. Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί το δημογραφικό (11,2%) και την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές (11,1%) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Στην καθημερινότητά τους, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την πληρωμή των λογαριασμών να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση (23,6%), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφονται επίσης για τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση έκτακτης ιατρικής ανάγκης (19,1%) και την αγορά τροφίμων (17,5%). Επιπλέον, στη δημοσκόπηση καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία στην κοινή γνώμη σχετικά με την πορεία της χώρας. Η έντονη αίσθηση απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώνεται ολοφάνερα στο γεγονός πως το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις του 25% που θεωρεί ότι η πορεία της είναι σωστή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.