Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν θέλει κάμερες στους δρόμους;

5 χρόνια αφότου κέρδισε την πρωθυπουργία, κάμερες στους δρόμους δεν υπάρχουν και τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται να τοποθετηθούν

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει κάμερες ούτε στους δρόμους, ούτε στις πλατείες, ούτε πουθενά. Αν τις ήθελε, κάποιες θα είχαν ήδη τοποθετηθεί στα 5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα αναρωτιέστε «μα πότε ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει κάμερες στους δρόμους;» και η απάντηση είναι ποτέ. Αντιθέτως, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της επιτήρησης από κάμερες και μάλιστα επικρίνει όσους επιχειρηματολογούν εναντίον της τοποθέτησής τους. Μόνο που 5 χρόνια αφότου κέρδισε την πρωθυπουργία, κάμερες στους δρόμους δεν υπάρχουν και τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται να τοποθετηθούν.

Πολλοί συμπολίτες, πιθανόν παρασυρμένοι από τη σχετική προπαγάνδα, ισχυρίζονται ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και μπορεί κι εγώ να υποψιαζόμουν την Αρχή αν δεν είχα ακούσει με τα αυτιά μου, τουλάχιστον 5 φορές τα τελευταία χρόνια, τον πρόεδρό της να λέει με όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όχι μόνο με τις κάμερες στους δρόμους, αλλά και με τις κάμερες στις πλατείες. Το έχει πει τόσες φορές και με τόσους τρόπους που το μόνο που του μένει να κάνει για να πείσει όσους εξακολουθούν να κατηγορούν την Αρχή είναι να αρχίσει να τοποθετεί κάμερες μόνος του. Κι αυτή η τοποθέτηση είναι πιο πιθανή από οποιοδήποτε άλλη αφού η κυβέρνηση επιμένει να στερεί από τους πολίτες της χώρας ένα τόσο αποτελεσματικό μέσο προστασίας του πολίτη.

Φαντάζεστε μια Ελλάδα στην οποία οι παραβατικές συμπεριφορές σε δημόσιους χώρους τιμωρούνται;

Φαντάζεστε πόσο πιο ασφαλείς θα ήταν οι δρόμοι της χώρας αν οι κάμερες βεβαίωναν τις παραβάσεις των επικίνδυνων αντικοινωνικών οδηγών; Φαντάζεστε πόσο λιγότεροι άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο αν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή υπέρβαση των ορίων ταχύτητας συνοδευόταν πάντα (ή σχεδόν πάντα) από μια οδυνηρή κλήση; Φαντάζεστε πόσο γρήγορα οι Έλληνες θα αποκτούσαν την περίφημη «κυκλοφοριακή αγωγή» αν η κλήση αυτή δεν περνούσε από ανθρώπινα χέρια αλλά πήγαινε από την κάμερα απευθείας στην εφορία; Φαντάζεστε μια Ελλάδα στην οποία οι παραβάτες τιμωρούνται και οι κλήσεις δεν σβήνονται; Φαντάζεστε μια Ελλάδα στην οποία οι παραβατικές συμπεριφορές σε δημόσιους χώρους τιμωρούνται;

Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για την πάταξη της παραβατικότητας ξεκινάει να το κάνει από την αρχή της θητείας του

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αυτή την Ελλάδα δεν την πολυθέλουν. Μπορεί να λένε ότι τη θέλουν, αλλά το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που κάποιος πουλάει έρωτα και προοπτική γάμου για να κερδίσει σεξ. Όπως αυτός που στ’ αλήθεια είναι ερωτευμένος και θέλει να παντρευτεί δεν βρίσκει δικαιολογίες για καθυστέρηση έτσι και όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για την πάταξη της (συχνά θανατηφόρας) παραβατικότητας ξεκινάει να το κάνει από την αρχή της θητείας του. Ή έστω στα δύο πρώτα χρόνια. Ή έστω στην αρχή της δεύτερης θητείας του. Ή έστω στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του.

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης δεν θέλει κάμερες ούτε στους δρόμους, ούτε στις πλατείες, ούτε πουθενά. Δεν ξέρω γιατί δεν τις θέλει (μπορεί γιατί αδιαφορεί πλήρως για την ασφάλεια των πολιτών, μπορεί γιατί φοβάται όσους τάσσονται εναντίος της επιβολής του νόμου, μπορεί γιατί στην πραγματικότητα είναι Ινδιάνος και φοβάται ότι οι κάμερες κλέβουν την ψυχή), αλλά ξέρω ότι δεν τις θέλει. Αν τις ήθελε, κάποιες (μάλλον αρκετές αν σκεφτούμε ότι είναι 5 χρόνια πρωθυπουργός) θα είχαν ήδη τοποθετηθεί και θα λειτουργούσαν. Και μπράβο του.