Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές παρεμβάσεις και ενίσχυση εισοδημάτων στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ποιες εξαγγελίες ετοιμάζει από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός - Σήμερα στη Θεσσαλονίκη 

Μία και πλέον εβδομάδα πριν την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ (στις 7 Σεπτεμβρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Τρίτη (27.8) τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να συναντήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και παραγωγικούς φορείς της πόλης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο το Μαξίμου διαμορφώνει το «καλάθι» με το οποίο ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Διεθνή Έκθεση. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι μικρό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μόλις εχθές σημείωσε ότι «δεν θα δούμε έναν πρωθυπουργό να τα δίνει όλα – όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Θα ακουστούν, όμως, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις –αφού έχουμε και έναν απολογισμό– που θέλουμε να έχουν συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας». Παρόλα αυτά, ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ θα βρεθεί το Δημογραφικό, επιπλέον ανακοινώσεις για την Υγεία, το ζήτημα του Υπερτουρισμού και τη Στεγαστική Πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει φορολογικές παρεμβάσεις και ενίσχυση των εισοδημάτων. Πάντως, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι όσα πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός δεν αποτελούν «παροχές», αλλά «παρεμβάσεις» «μεταρρυθμίσεις» για την αντιμετώπιση έντονων προβλημάτων της καθημερινότητας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κινηθούν στο τρίπτυχο Μειώσεις Φόρων - Αυξήσεις Εισοδημάτων - Λύση Στεγαστικού, με το Δημογραφικό, ωστόσο, να αποτελεί το ζήτημα που επιζητά –επίσης– άμεσες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση θέτει χρονικό ορίζοντα των παρεμβάσεων το 2027.  

Τι περιλαμβάνει το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί σε φορολογικές παρεμβάσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων, προκειμένου να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και συνταξιούχους. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, αλλά και αλλαγές στη φορολόγησή τους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, την ώρα που εξετάζεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, δηλαδή, είτε να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις, είτε (σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο) να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Στο πακέτο της ΔΕΘ φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, έτσι ώστε τα σπίτια που παραμένουν κλειστά για φορολογικούς λόγους να ανοίξουν και να νοικιαστούν. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση στο 5% (από το 3%) της έκπτωσης φόρου στους συνεπείς φορολογουμένους που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών και το ύψος του θα εξαρτάται και από τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές, ενώ παράλληλα αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Παράλληλα, αναδιαμόρφωση θα υπάρξει στο Επίδομα Παιδιού και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. 

Μία εξαγγελία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και άπτεται των παρεμβάσεων για τη φορολόγηση και την ενίσχυση των εισοδημάτων είναι η εξίσωση των τριτέκνων και πολυτέκνων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό στο «τραπέζι» και πλέον θα δει τον «δρόμο» της υλοποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνει ότι «θα επιχειρηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο δεν θα είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». 

Η κυβέρνηση το 2025 φαίνεται ότι θα δώσει χρήματα στην Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι ανακοινώσεις για την Υγεία

Από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση παρεμβάσεων και για την Υγεία, με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων να περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση εφημεριών, την ανακαίνιση κέντρων υγείας, προσλήψεις και τη στήριξη των δομών σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. 

Πότε θα λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης - Τι θα γίνει με το fly-over

Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις και για την εξέλιξη των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Οι 13 σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσουν τον Νοέμβριο του 2024, όμως, από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Μέχρι το τέλος του 2025 θα υλοποιηθεί η προσθήκη της επέκτασης μέχρι την Καλαμαριά. Σε ό,τι αφορά το fly-over εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027. 

Κεντρικό ζήτημα των παρεμβάσεων το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

Κεντρικό ζήτημα, στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το Στεγαστικό και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου», με τον 2ο κύκλο να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση Στέγης. Στις βασικές αλλαγές του προγράμματος συναντάμε τη διεύρυνση δικαιούχων ως προς την ηλικία (50 έτη από 39), τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, την ειδική μέριμνα για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους / πολύτεκνους, αλλά και την παλαιότητα των ακινήτων. 

Την ίδια ώρα, βελτιωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ο επόμενος κύκλος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2024. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ (60% για συνολικό κόστος έως 10.000 ευρώ) και της προκαταβολής του ποσού στο 50%. Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των κατοικιών που θα ανακαινιστούν και θα δοθούν προς ενοικίαση να φτάσει τις 12.500.