Πολιτικη & Οικονομια

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για… νεοφιλελευθερισμό, ανοίγουμε απαραιτήτως λεξικό

Το sui generis «πασπαρτού» για κάθε χρήση στην κριτική προς την κυβέρνηση

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για… νεοφιλελευθερισμό, ανοίγουμε απαραιτήτως λεξικό
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Δεν είναι καθόλου σίγουρο τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνει λόγο για νεοφιλελευθερισμό

Μάθημα περί… νεοφιλελευθερισμού αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μία ανακοίνωσή του την οποία είναι λίαν αμφίβολο εάν καταλαβαίνει, έστω στο περίπου, ο απλός Έλληνας πολίτης. Δεν την καταλαβαίνει ο απλός πολίτης όχι γιατί πάσχει από… αμορφωσιά, όπως κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά γιατί τα περί νεοφιλελευθερισμού ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει «πασπαρτού» στην κριτική που ασκεί προς την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ουδείς να αντιλαμβάνεται τι εννοεί κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με το εν λόγω «πασπαρτού».

Για να καταλάβει ο καθείς το αντικείμενο της ένστασής μας, παραθέτουμε το πιο επίμαχο σημείο της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ύπουλη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, με βάση την οποία το δημόσιο σύστημα υγείας εκλαμβάνεται ως ενιαίο με το ιδιωτικό, ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος με το εξής απλό επιχείρημα: αφού ο πολίτης πληρώνει στο ιδιωτικό (που αποτελεί, υποτίθεται, τμήμα του «ενιαίου δημόσιου συστήματος»), γιατί να μην πληρώνει και στο άλλο; Αυτή είναι η ανομολόγητη πρόθεση και στόχευση κάθε νεοφιλελεύθερου. Την οποία προσπαθεί να επιβάλλει (πρώτα) ιδεολογικά με τέτοια, δήθεν αθώα, σχήματα λόγου. Και μετά να προχωρήσει στις ανάλογες πράξεις…

Έχει ξεχάσει, φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ασφαλισμένοι πολίτες της χώρας μας πληρώνουν από την τσέπη τους και άμεσα την οικονομική τους συμμετοχή, λεφτά δηλαδή, για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους από το ενιαίο, ασφαλώς, δημόσιο σύστημα Υγείας.

Έχει ξεχάσει επίσης, φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ασφαλισμένοι πολίτες της χώρας μας πληρώνουν από την τσέπη τους και άμεσα την οικονομική τους συμμετοχή, λεφτά και πάλι δηλαδή, για να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο οποίο εντάσσονται και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ξέχασε κιόλας την πανδημία. Τότε ήταν η πρώτη φορά, κατά την οποία τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο τότε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχαν διατυπώσει με καθαρά λόγια την πραγματικότητα: Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι μόνον το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολύ περισσότερο, δεν είναι εκείνο το μέρος του συστήματος στο οποίο όλα παρέχονται δωρεάν… Κατά τη διάρκεια της πανδημίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, ακόμη πιο καθαρά στη χώρα μας, το ενιαίο εθνικό σύστημα Υγείας, με την ένταξη ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών στην ενιαία αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID – 19.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνει λόγο για… νεοφιλελευθερισμό, αλλά ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ ούτε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχαν σχεδιάσει μοντέλα σαν αυτά τα οποία έχει στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.