- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Θα αφήσει η Πόπη Τσαπανίδου τον Στέφανο Κασσελάκη να «μπει» στη Βουλή;
«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο, τον Πολάκη, τους «87» και άλλους... «εσωτερικούς εχθρούς»
Ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για τον γάμο του και το 4ήμερο γλέντι, αλλά τα «όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει εδώ και μέρες...
«Διαβολοβδομάδα» στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή που πέρασε, αλλά σε παρόμοια ατμόσφαιρα αναμένεται να κινηθούν και οι επόμενες μέχρι το Συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Πριν από λίγα 24ωρα ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητήθηκε ανοιχτά τόσο από τον Παύλο Πολάκη, όσο και από την Ομάδα των 87, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκαθαρίσουν δύο «εκκρεμότητες»: ποιος θα πάρει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου και εάν ο αψύς Σφακιανός θα κάνει πρόταση μομφής κατά του προέδρου.
Κι όλα αυτά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για τον γάμο του με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ στην Κρήτη. Η γαμήλια τελετή θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 30 Αυγούστου, ενώ έχει προγραμματιστεί 4ήμερο γλέντι από τις 28 μέχρι τις 31 του μηνός. Και μπορεί οι προσκεκλημένοι να είναι έτοιμοι για γλέντι, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά στο μυαλό του, καθώς τα «όργανα» στο κόμμα έχουν αρχίσει για τα καλά.
Η βεντέτα Πολάκη με Κασσελάκη και Λινού
Η ένταση που σοβούσε το προηγούμενο διάστημα ξέσπασε σαν τροπική καταιγίδα την περασμένη Πέμπτη (22/8), με τον Παύλο Πολάκη να θέτει ανοιχτά θέμα ηγεσίας και να διαμηνύει τις φιλοδοξίες του για τη θέση, και την Ομάδα των 87 να επιστρέφει τα πυρά για όσα ο πρόεδρος του κόμματος είχε καταλογήσει στον προκάτοχό του από τις ευρωεκλογές κι έπειτα.
Ο Παύλος Πολάκης έχει σε εξέλιξη βεντέτα με την Αθηνά Λινού, για τα δάκρυά της που προκάλεσαν τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα – όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά πάντως μετά το bullying που έκανε στη νομική σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη μέσα στη Βουλή. Ο βουλευτής Χανίων μαζί με 184 μέλη και στελέχη του κόμματος ζητούν την παραπομπή της Αθηνάς Λινού στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις αναθέσεις στο Ινστιτούτο Prolepsis, ενώ η ίδια προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Στη μέση έχει βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, επί της ουσίας λόγω της διαγραφής, αλλά τυπικά επειδή χειρίζεται με άλλα μέτρα και σταθμά την υπόθεση Λινού, σύμφωνα με όσα του καταλογίζει ο Σφακιανός.
Ο Παύλος Πολάκης, που δεν δίστασε να δηλώσει κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών», επανήλθε την Κυριακή, δηλώνοντας: «Οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό. Και ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει συντεταγμένα και στα όργανα». Κάποιοι θέωρησαν ότι προαναγγέλλει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 7-8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς θα πρέπει να έχουν μετρηθεί σωστά τα «κουκιά» – εν προκειμένω τα μέλη της ΚΕ που θα στήριζαν μια τέτοια κίνηση.
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μη θέλει να αντιπαρατεθεί με τον βουλευτή Χανίων και εξέφρασε την πρόθεση να τον συναντήσει ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης Λινού. Ο Παύλος Πολάκης «φρέναρε» τα σενάρια ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης της θέσης του με τον πρόεδρο του κόμματος, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση, καθώς: «Δεν σμίγουν οι χρόνοι μας». Το αν θα συγχρονιστούν τα ρολόγια Πολάκη - Κασσελάκη καθ' οδόν προς το Συνέδριο μένει να φανεί.
Σύρραξη με την Ομάδα των 87 και τον Αλέξη Τσίπρα
Την ίδια ώρα, η Ομάδα των 87 –που θεωρείται προσκείμενη στον Αλέξη Τσίπρα–, έχει κηρύξει «πόλεμο» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να αποδέχεται την πρόκληση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο (4-6 Οκτωβρίου). Οι χαρακτηρισμοί της μιας πλευράς για την άλλη θυμίζουν εποχές διάσπασης του κόμματος, με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου - Χαρίτση και τον σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.
Ωστόσο, στην περίπτωση των «87», πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι το ίδιο πιθανό να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ομάδα της Νέας Αριστεράς, καθώς υπάρχει εδραιωμένη η αντίληψη πως ο Αλέξης Τσίπρας αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στο προσκήνιο. Αιτία των «εχθροπραξιών» είναι, άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός, κατά του οποίου εξαπέλυσε πυρά ο Στέφανος Κασσελάκης για τα οικονομικά του κόμματος και τα κομματικά μέσα ενημέρωσης – μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον Αλέξη Τσίπρα καταλληλότερο να ηγηθεί ενός Κεντροαριστερού σχήματος.
Στον πυρήνα της σκληρής επίθεσης των «87» κατά Κασσελάκη βρίσκεται η επιθυμία του προέδρου να μπει στη Βουλή, καταλαμβάνοντας την έδρα που απελευθέρωσε ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Πρώτη επιλαχούσα, ωστόσο, είναι η στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, όπως και άλλα 5 στελέχη, θα πρέπει να παραιτηθούν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη για να φτάσει σε εκείνον η έδρα Επικρατείας. Η Πόπη Τσαπανίδου δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρη τη δική του θέση:
Επί της ουσίας ζητείται από τους επιλαχόντες να «παραμερίσουν» για το γενικότερο καλό και το καλό του κόμματος. Οκτώ (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου) από τους «87» κατήγγειλαν αυτού του είδους τους χειρισμούς και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκαλώντας την οργή Κασσελάκη. «Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν –ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση– την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή; [...] Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε δύο περιπτώσεις:Όταν κάποιοι δε νιώθουν το κόμμα, κόμμα τους. Όταν κάποιοι δε νιώθουν τον πρόεδρο, πρόεδρό τους».
«Οι 8 των 87 πήραν θέση κατά της εισόδου του Προέδρου του κόμματος στη Βουλή, διότι όπως είπαν "το θέμα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια!", ενώ για τις δεκάδες Νομαρχιακές που στέλνουν αιτήματα για την είσοδό μου στη Βουλή, γράφουν: "Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας"» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η έδρα Επικρατείας, οι Νομαρχιακές και οι πιέσεις σε Τσαπανίδου, Λάλη
Η αναφορά στις Νομαρχιακές Επιτροπές είναι ένα σημείο κλειδί: τις προηγούμενες ημέρες και περισσότερο καθώς κοντοζυγώνει η ημέρα για την πλήρωση της έδρας του Όθωνα Ηλιόπουλου, όλο και περισσσότερες Νομαρχιακές Επιτροπές εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν τους επιλαχόντες να μην καταλάβουν την έδρα, προκειμένου να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι «87» έχουν καταγγείλλει μια τέτοια διαδικασία ως αντικαταστατική.
Ενδεικτικά: η Νότια Αθήνα στην απόφασή της καλεί «όλους και όλες τους εμπλεκόμενους/ες υποψήφιους, με γνώμονα το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να ανοίξουν το δρόμο έτσι ώστε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη γνήσια εκπροσώπηση στη Βουλή μέσω του προέδρου του. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης ή αποτροπής αυτής της βούλησης της βάσης του κόμματος θα κριθεί πολύ αυστηρά τόσο από τα ίδια τα μέλη του κόμματος όσο και από την Ιστορία της Αριστεράς».
«Ο πρόεδρος του κόμματος οφείλει να έχει το βήμα που του αναλογεί, μέσα στη Βουλή», σύμφωνα με την Ν.Ε. Χανίων. Επίσης, για τη Ν.Ε. Λασιθίου, η παράδοση της έδρας στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης είναι «ζήτημα ηθικής τάξης, έντονου συμβολισμού αλλά και πραγματικής ουσίας για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Αν και οι προειδοποίητικές βολές αφορούν την Ζωρζέτα Λάλη, η οποία είναι στη λίστα επιλαχόντων πριν από τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι η Πόπη Τσαπανίδου που πραγματικά προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία ανήκει πλέον στις τάξεις της Νέας Αριστεράς, έχει δηλώσει ότι θα πάρει την έδρα εφόσον φθάσει σε εκείνην. Αντίθετα, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της -κάτι που αναμένεται να κάνει σήμερα, Δευτέρα, ή αύριο, Τρίτη, καθώς την Τετάρτη (28/8) πρόκειται να τελεστεί η ορκωμοσία στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιλαχόντες: ο Μιχάλης Καλογήρου «χρεώνεται» στο μπλοκ Τσίπρα, ενώ οι Τζένη Λειβαδάρου και Θανάσης Τσακρής θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στον Στέφανο Κασσελάκη.
Έτσι, καθώς η έδρα Ηλιόπουλου σίγουρα δεν θα φθάσει στον Στέφανο Κασσελάκη λόγω της Λάλη, οι πιέσεις που ασκούνται στους υπόλοιπους επιλαχόντες, με πρώτη και καλύτερη την Πόπη Τσαπανίδου επί της ουσίας αφορούν μια δεύτερη έδρα Επικρατείας που πιθανώς «απελευθερωθεί». Δεδομένου ότι οι έδρες Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις –και η Έλενα Ακρίτα δεν το «κουνάει»–, οι υπολογισμοί του επιτελείου Κασσελάκη είναι πως εάν παραιτηθεί υπέρ του προέδρου ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αυτή η έδρα θα πρέπει να «βάλει» οπωσδήποτε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Κι αυτό θα έχει πιθανότητες να συμβεί μόνο εάν η Πόπη Τσαπανίδου δεν κρατήσει την έδρα Ηλιόπουλου.
Στην περίπτωση που η Πόπη Τσαπανίδου κρατήσει την έδρα –κάτι που κατά τις πληροφορίες είναι το πιθανότερο– αναμένεται να κλιμακωθεί ο πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη καταγγείλλει «οργανωμένο σχέδιο καθημερινού εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ ως το Συνέδριο» – δείχνοντας προς την πλευρά των «87» και κατά βάθος προς τον Αλέξη Τσίπρα. Το αντίπαλο «στρατόπεδο» του απάντησε ότι είναι εκείνος που εξευτελίζει καθημερινά το κόμμα...
Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να φθείρεται καθ' οδόν προς το Συνέδριο, κάτι που αναμένεται –κατά πληροφορίες– να πιστοποιηθεί και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να βυθιστεί σε δίνη ακόμη μεγαλύτερης εσωστρέφειας και ολοκληρωτικής σύγκρουσης – μια διαδικασία που ξεκίνησε με την παραίτηση Τσίπρα και συνεχίζεται 14 μήνες μετά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μοναδικό προϊόν που συνεχίζει να ακριβαίνει
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού» είπε στους υπουργούς στην τελευταία συνεδρίαση του 2024
Για τους πολιτικούς όλα είναι δουλειά και ακόμα και το ήθος υπόκειται στις ανάγκες της
Από 509 έως 1.200 ευρώ - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια που αλλάζουν
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως επέτρεψε «ασυδοσία»
Πότε θα τεθεί σε λειτουργία - Οι προδιαγραφές του έργου και τα οφέλη του
Τα επτά θέματα που είναι στην ατζέντα των συζητήσεων
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.