Πολιτικη & Οικονομια

Το στεγαστικό στην ατζέντα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Μείωση φορολογίας ενοικίων και άλλα μέτρα

Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στο αίτημα για προσιτή στέγη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κτηρια, αθηνα
Μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρότεροι συντελεστές στα ενοίκια περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές-μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων, ως απάντηση στη στεγαστική κρίση και στις αυξημένες τιμές που πλήττουν κυρίως νέα ζευγάρια και φοιτητές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3d8oexxs921)

Κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ρίξουν τις τιμές

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ, καθώς με βάση την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το «Βήμα».

Με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων αφενός για να ρίξουν τις τιμές, αφετέρου για να «πέσουν» στην αγορά χιλιάδες κλειστές κατοικίες, οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, περιορίζοντας την προσφορά και αυξάνοντας τη ζήτηση, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά, ενώ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000. Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και να «παγώσουν» τις τιμές της Εφορίας στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για εφέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια.

Μικρό «καλάθι» στη ΔΕΘ

Από την άλλη, μικρό αναμένεται να είναι το συνολικό «καλάθι» της ΔΕΘ που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσε σύγκριση με άλλες χρονιές, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα δεδομένα και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών δαπανών. Οι εν λόγω δαπάνες θα περιγράφονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν και το οποίο θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους νέους κανόνες.

Στο επίκεντρο το δημογραφικό

Από την «πίτα» των 3 δισ. ευρώ - όπως προβλέπει ο ετήσιος προϋπολογισμός - η κυβέρνηση στοχεύει να προωθήσει μέτρα για το δημογραφικό. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, είναι να υπάρξει διεύρυνση επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, να παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες, όπως αυξημένο αφορολόγητο, χαμηλότεροι συντελεστές κ.λπ., αλλά και να εφαρμοστούν στοχευμένα κίνητρα και παροχές σε νέα ζευγάρια για απόκτηση πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Σε ό,τι αφορά την στεγαστική πολιτική αναμένεται η ανακοίνωση του νέου προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμου από τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», ώστε να ανέβει το ποσό της επιδότησης από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε αυτά να μπουν στη συνέχεια στην αγορά προς ενοικίαση.

Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των ευάλωτων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ εξετάζονται και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στα προϊόντα των σουπερμάρκετ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική
Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική

Συνήθως τον Αύγουστο οι περισσότεροι Έλληνες, περιλαμβανομένων των εξειδικευμένων επαγγελματιών που είναι σε θέση να σχολιάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νομοσχεδίων, κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.