Πολιτικη & Οικονομια

Άννα Διαμαντοπούλου: Με επιστολή προς τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά την στήριξή τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Η γνώση του τοπικού είναι προϋπόθεση για το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άννα Διαμαντοπούλου: Με επιστολή προς τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά την στήριξή τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

H Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, ζήτησε στήριξη μέσω επιστολής από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Αναλυτικά η επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου

«Στην μακρά πολιτική μου πορεία κατέληξα σε ένα προσωπικό συμπέρασμα: Η γνώση του τοπικού είναι προϋπόθεση για το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές.

Η πολιτική μου διαδρομή ξεκίνησε υπηρετώντας το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως Νομάρχης Καστοριάς. Η θητεία μου αυτή αποτέλεσε το μεγάλο μου σχολείο και ένα σημαντικό σταθμό σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Η υπηρέτηση του τοπικού οράματος και η εμπειρία επίτευξης τοπικών στόχων με εφοδίασε με ένα πλούτο γνώσης, εμπειρίας και αυτοπεποίθησης για να δώσω μάχες σε μείζονα θέματα Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας εμβέλειας, με απτά θετικά αποτελέσματα, πάντα στο πλαίσιο των βασικών αρχών της σοσιαλδημοκρατίας και προσαρμοσμένων στις ανάγκες και δυνατότητες του 2030.

Αυτή την εμπειρία μου φιλοδοξώ σήμερα να αξιοποιήσω για την πατρίδα και το Κίνημα διεκδικώντας τη θέση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Στόχος μου είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό στον πολίτη κόμμα, και πρωταρχικά ένα κόμμα που αναδεικνύει το θεσμό της Τ.Α. σε βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, της προόδου, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, αδέσμευτο και αυτοδύναμο.

Απευθύνομαι σε εσάς, στην κάθε μία – κάθε έναν προσωπικά, που έχετε αφιερωθεί στην υπηρέτηση αυτού του θεσμού γιατί θεωρώ ότι η σχέση του Κόμματος/Κινήματος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι μια σχέση που συνδυάζει τη διαμόρφωση με την εφαρμογή στην πράξη πολιτικών, που βασικό στόχο έχουν την βελτίωση της ζωής του πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ από την ιδρυτική του διακήρυξη ανέδειξε το θεσμό της Τ.Α. ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογικής και αξιακής του ταυτότητας και προώθησε πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, οι αλματώδεις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή και οι παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές απαιτούν μια πλήρη αναμόρφωση και των δύο θεσμών “κόμματος και τοπικής αυτοδιοίκησης” ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη του 21ου αιώνα και ιδιαίτερα των γενεών που γεννήθηκαν με το κινητό στο χέρι, και βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ με την καθιέρωση των περιφερειών (1986), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (το 1994), το Πρόγραμμα “Καποδίστριας” (το 1997) και το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” (το 2010), οι οποίες συνοδεύτηκαν από μια σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, άλλαξαν το χάρτη και αναβάθμισαν το ρόλο της Τ.Α. στις προηγούμενες δεκαετίες.

Παράλληλα δεν ξεχνάμε λάθη, παραλείψεις και αστοχίες οι οποίες στα επόμενα χρόνια δεν διορθώθηκαν, αλλά αντίθετα η χώρα γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, ενώ η ΤΑ έχει νέες αρμοδιότητες χωρίς ανάλογους πόρους και εργαλεία.

Η οργανωμένη αποκέντρωση σε όλους τους τομείς είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα και η ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, είναι το πρώτο βήμα. Όχι απλά με κοινότοπες διακηρύξεις αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η επεξεργασία Τοπικών Αναπτυξιακών.

Προγραμμάτων με πρωτοβουλία του Δήμου, ομάδα ειδικών επιστημόνων, δομημένη συμμετοχή της κοινωνίας, και φυσικά με τον κρίσιμο ρόλο αναβαθμισμένων οργανώσεων του κινήματος. Είναι η διαδικασία που οραματίζομαι να επανασυνδεσει το κίνημα με τους πολίτες , τα πραγματικά προβλήματα τους και να προτείνει και να διαμορφώσει λύσεις για κάθε περιοχή.

Επιβάλλονται τομεακές παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, για τις οποίες θα μιλήσουμε μαζί, όπως εδαφικής συνοχής, οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, προσέλκυσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε τοπικό επίπεδο καθώς και διεύρυνσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πολιτειακό σύστημα της χώρας, που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στην Περιφερειακή και Τοπική ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σήμερα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα ατζέντα της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης για την Τ.Α. με νέες πολιτικές για την ψηφιακή πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που ενδεικτικά θα ενσωματώνει:

1) τη σύγχρονη ψηφιακή οργάνωση και διασύνδεση των υπηρεσιών της με την κεντρική διοίκηση

2) την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και την άρση του ψηφιακού χάσματος των πολιτών

3) την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών αιχμής:

  • για την πρόβλεψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή
  • την πολιτική για τη διαχείριση του νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας
  • την πολιτική για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού σε τοπικό επίπεδο
  • την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης
  • τις νέες μορφές κοινωνικών δομών και υπηρεσιών
  • κλπ. κλπ. κλπ.

Έτσι λοιπόν θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω μαζί σας πολιτικά με την αποστολή καταρχήν της διακήρυξης αρχών και θέσεων της υποψηφιότητας μου.

Θεωρώ κρίσιμη τη συμβολή σας σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο για την παράταξη και τη χώρα, όπου το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να γίνει ξανά το μεγάλο κίνημα αλλαγής της νέας εποχής και που θα φέρει στην ελληνική κοινωνία την πολιτική με νέους όρους και αξίες και την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό μοχλό ανάπτυξης.

Ο αγώνας αυτός είναι συλλογικός και έχει ένα στόχο, την εκλογή του νέου Προέδρου με όραμα και προοπτική για τη χώρα και τον τόπο μας. Το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν πρωτοπόρο και ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Προέδρου από τη βάση της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σήμερα πρέπει να επιβεβαιώσει και πάλι το μήνυμα ότι προχωρά σε μια νέα ηγεσία που θα έχει όραμα, σχέδιο, δυναμική και αντανακλαστικά εξουσίας για τη νέα εποχή.

Το όραμα μου για το «Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ» απαιτεί την ενότητα όλων μας, το σεβασμό και την ανάδειξη των θεσμών ως βασικό πυρήνα της ιδεολογικής και αξιακής μας ταυτότητας και αναλαμβάνω την ευθύνη να το κάνω πράξη μέσα από έναν πολιτισμένο αγώνα που θα κυριαρχεί η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, για να απαντήσουμε επι της ουσίας στους προβληματισμούς κάθε πολίτη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, για να ξαναβρεθούμε με όλους που συμπορευτήκαμε και συμμεριζόμαστε κοινές αγωνίες και απόψεις και μαζί να κάνουμε πράξη το όραμα μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητώ και τη δική σας συμβολή και υποστήριξη. 

Με εκτίμηση!

Άννα Διαμαντοπούλου»