Πολιτικη & Οικονομια

Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Η ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική

Ο Χαράλαμπος Τσαρτσανίδης συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Στο όγδοο επεισόδιο του podcast «50 Χρόνια Μεταπολίτευση», οι καθηγητές Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος και Νίκος Σ. Παναγιώτου από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοξενούν τον Χαράλαμπο Τσαρδανίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. Το θέμα της συζήτησης είναι η ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, με την εμπειρία και την εξειδίκευσή του στις διεθνείς σχέσεις, προσφέρει πολύτιμες αναλύσεις για τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή από το 1974 μέχρι σήμερα. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, την πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο αυτή.

Οι συνομιλητές εξετάζουν την επίδραση των διεθνών γεγονότων και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προέκυψαν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Επιπλέον, αναλύονται οι στρατηγικές επιλογές και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα.

Αυτό το επεισόδιο προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση της εξέλιξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που καθόρισαν την πορεία της χώρας στη διεθνή σκηνή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και τις προοπτικές της χώρας στο παγκόσμιο περιβάλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Δες τα όλα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ