Πολιτικη & Οικονομια

Σημειώσεις ενός απαισιόδοξου

Μερικά πρώτα συμπεράσματα

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Μερικά πρώτα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ξημέρωνε η 26η Ιανουαρίου.

• Οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία απέτυχαν με πάταγο. Η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί τι δεν πήγε καλά, για να μη δει ανεξέλεγκτες καταστάσεις να κλιμακώνονται σαν «ντόμινο» ιδιαίτερα στον Νότο.

• Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα παρέδωσε πνεύμα εις Κύριον. Θύμα των χρόνιων πρακτικών διαφθοράς, που το ίδιο εφάρμοσε, στάθηκε ανίκανο να διαχειριστεί την ελληνική κρίση, υιοθέτησε άκριτα προγράμματα εξωτερικού, που δεν πίστεψε ποτέ. Εφάρμοσε μόνο τα σκληρά φορομπηχτικά μέτρα, πήρε διαζύγιο με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ακόμη ανάγκη η χώρα.

• Η αποσύνθεση οδήγησε στον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, αλλά και τη συρρίκνωση της κεντροδεξιάς παράταξης. Δημιουργήθηκε ένα κενό εξουσίας, που κάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια ιλιγγιώδη άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια. Και φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται για την ανασυγκρότηση των νευραλγικών πολιτικών χώρων.

• Οι πολίτες οδηγήθηκαν στην απελπισία. Προτίμησαν τελικά μια αλλαγή, για την ακρίβεια μια απαλλαγή από το πλέγμα εξουσίας που κυριάρχησε δεκαετίες τώρα, έστω και αν αυτό συνεπάγεται αύριο ένα άλμα στο κενό. Πιθανόν, χωρίς αλεξίπτωτο…

• Η «Χρυσή Αυγή» παραμένει το μέτρο της μη λαϊκής σοφίας. Ο συνδυασμός άθλιων πολιτικών χειρισμών από την απελθούσα κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων να επιλέγουν μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης για τη νέα Βουλή, σε κάνει να ανατριχιάζεις για το μέλλον.

• Εδώ που τα λέμε το αντιμνημονιακό μέτωπο κέρδισε κατά κράτος…

• Η νέα Βουλή: Μιχελογιαννάκης, Τζάκρη, Ραχήλ και τα άλλα τα παιδιά συναντούν νέα πρόσωπα σε μια Βουλή αγνώστων λοιπών στοιχείων.

• Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ: Με όλη τη καλή θέληση, μπορεί το κόμμα του κ.Καμμένου να ενώσει τους Έλληνες; Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα;