Πολιτικη & Οικονομια

Τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής - Θα «βλέπει» τη διακίνηση αγαθών σε πραγματικό χρόνο

Σε δύο φάσεις η εφαρμογή του μέτρου - Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής από 1 Δεκεμβρίου 2024 - Για την παρακολούθηση διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 τίθεται από την ΑΑΔΕ σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, με σκοπό την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο. Το νέο πλαίσιο αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, διευκολύνοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους και ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.

Με την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης στο myDATA.

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό δελτίο αποστολής

Η εφαρμογή του μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους. Στην πρώτη περίοδο, εντάσσονται επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 200.000 ευρώ, καθώς και συγκεκριμένοι τομείς όπως ενεργειακά προϊόντα, φαρμακευτικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά και ελαιόλαδο. Στη δεύτερη περίοδο, η οποία ξεκινά από την 1η Απριλίου 2025, εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την έκδοση παραστατικών, τη διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και την ενημέρωση του λήπτη, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων με τη σάρωση QR Code.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων και παραδόσεων αγαθών, την παραλαβή παραστατικών με τη σάρωση QR Code και τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο από τον λήπτη.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προβλέπει την προαιρετική εφαρμογή της πρώτης φάσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου και την υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου, η προαιρετική εφαρμογή ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 και η υποχρεωτική από την 1η Απριλίου 2025. Η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί προαιρετικά από την 1η Δεκεμβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 και υποχρεωτικά από την 1η Απριλίου 2025. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, η εφαρμογή του μέτρου καθίσταται υποχρεωτική και για το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, φυσικά πρόσωπα με ευκαιριακές συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, και τεχνικοί με αναγκαία εργαλεία για την εκτέλεση των εργασιών τους, μεταξύ άλλων.

Σημαντικό βήμα για την πάταξη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις και το κράτος, καθώς ενισχύει τη διαφάνεια και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι η ψηφιακή παρακολούθηση διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, διευκολύνει τις συναλλαγές και ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό.