Πολιτικη & Οικονομια

Στις 10:00 η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Τι ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ολομέλεια της Βουλής
© Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi

Παρακολουθήσεις: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας - Τι ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σήμερα στις 10 π.μ. συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου και θα δοθεί η συνέχεια της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα του Αρείου Πάγου που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Παρακολουθήσεις: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας - Τι ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις η εισαγγελέας του Aνωτάτου Δικαστηρίου κυρία Αδειλήνη και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, ζητούν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει συνταγματικά τέτοια δυνατότητα, αντιτείνει η κυβέρνηση ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

Με την κατάθεση αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και από την ΝΙΚΗ, συμπληρώνεται ο αριθμός των 2/5 που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τι προκύπτει από το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις 

Τα συμπεράσματα της έρευνας διάρκειας εννέα μηνών του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αναλύονται σε πόρισμα 287 σελίδων.

Ο κ. Ζήσης δεν καταλογίζει ευθύνες στην ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για σχέση με το κακόβουλο λογισμικό predator για τις παρακολουθήσεις που διοχέτευσαν και στη χώρα μας οι εταιρείες Intellexa και Krikel.

 Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού δε διαπιστώθηκε καμία σύμβαση μεταξύ της ΕΥΠ και της Intellexa και των άλλων εταιρειών που ερευνήθηκαν. 

Δεν προέκυψαν ευθύνες κρατικών λειτουργών, όπως του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου αλλά και σε βάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο αναφέρεται:

«Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β’ 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού , του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ,λπ. Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου , αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης». 

Όσο για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, ενω για τη Βασιλική Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στο πόρισμά του κάνει λόγο για εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων προσώπων από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι ευθύνες επιρρίπτονται σε τέσσερις εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας κακόβουλου λογισμικού που έδρασαν σε ελλάδα και άλλες χώρες. 

Οι εν λόγω επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών, χωρίς δηλαδή τη ρητή συναίνεση του νόμιμου δικαιούχου και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ. στ’ και ζ’ Ποινικού Κώδικα, και αφετέρου σε δύο άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας, αναφέρεται για τους τέσσερις κατηγορουμενους. 

Επίσης, ειδική μνεία γίνεται στα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης στα αρχεία της ΕΥΠ παρουσία δύο πραγματογνωμόνων και του ιδίου του κ. Ζήση. Από αυτή προέκυψε: 

  • Σε 116 περιπτώσεις έγινε προσπάθεια υποκλοπής μέσω predator
  • Σε 2 περιπτώσεις έγινε επιμόλυνση του κινητού και υποκλοπή. Είναι η περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και της Άρτεμις Σίφορντ. 
  • Οι υπόλοιποι 114 δεν ενεργοποίησαν τα σχετικά links.  
  • 28 στόχοι παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και μέσω predator, για κάποιο χρονικό διάστημα, που αποτελεί το 24% του συνολικού αριθμού των θυμάτων παρακολούθησης
  • Τα 28 θύματα αποτελούν το 1%, κατ’ αναλογία των 15.000 διατάξεων παρακολούθησης από την ΕΥΠ για την περίοδο 2020-2023. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με απευθείας κλήση για το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. 

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.