Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους - Τα πρόστιμα που έρχονται

Έως σήμερα η έκπτωση στην πληρωμή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τέλος χρόνου για πληρωμές, τα πρόστιμα
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τέλος χρόνου για πληρωμές, τα πρόστιμα © Unsplash+/ Getty Images

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τέλος χρόνου για πληρωμές - Τα πρόστιμα που έρχονται για όσους δεν υπέβαλαν

Πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα (2.08) αυλαία των φορολογικών δηλώσεων 2024 για τα φυσικά πρόσωπα ενώ σήμερα εκπνέει και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για όσους θέλουν να κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% με την εφάπαξ εξόφληση του εκκαθαριστικού.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν έγκαιρα τη φορολογική δήλωσή τους είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Το πρόστιμο γλιτώνουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση και ο φόρος που θα προκύψει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο και σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου).

Τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση 6.357.967 δηλώσεων δείχνουν τα εξής:

  • Πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους ή 2,2 εκατ. πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023 με το φόρο που έχει βεβαιωθεί να αγγίζει τα 4,3 δις. ευρώ έναντι 3,8 δις. ευρώ πέρυσι. Τα πρόσθετα έσοδα τα οποία βεβαιώθηκαν συνδέονται με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι και την αύξηση των εισοδημάτων αλλά και με την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επαγγελματίες

Σε σύνολο 658.069 ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν υποβάλλει δήλωση έως και χθες, στα τεκμήρια πιάστηκαν 367.619 και από αυτούς 3.471 είχαν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης χωρίς όμως να έχουν πατήσει και το κουμπί της αποδοχής διενέργειας ελέγχου προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αμφισβήτηση.

  • Για το 19,45% ή για 1.236.624 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος της επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 441,76 εκατ. ευρώ ή 357 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Για το 45,9% ή για 2.918.307 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Τα πρόστιμα που έρχονται για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ισχύουν τα εξής:

  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

  • Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.