Πολιτικη & Οικονομια

Έρευνα ΙΟΒΕ για την Ακρίβεια: 6 στα 10 νοικοκυριά «μόλις τα βγάζει πέρα»

Σε χαμηλά πενταμήνου το οικονομικό κλίμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιές πολιτών στο Σύνταγμα
Έρευνα ΙΟΒΕ για την Ακρίβεια: 6 στα 10 νοικοκυριά μόλις τα βγάζει πέρα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έρευνα ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, την ακρίβεια και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών βρέθηκε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα εξασθένιση εμφάνισε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για την ακρίβεια

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον μήνα Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 106,8 μονάδες από τις 110,5 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. H υποχώρηση αυτή προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, και συγκεκριμένα τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Μάλιστα, σημειώνεται ότι αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες περιορίζουν την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις. Ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων, ενώ οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια. 

Έρευνα ΙΟΒΕ για την Ακρίβεια: 6 στα 10 νοικοκυριά «μόλις τα βγάζει πέρα»

Το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.

Σε ό,τι αφορά την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ εξασθένησαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,3 (από -38,2 τον Ιούνιο) μονάδες. Το 53% (από 46% τον Ιούνιο) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο. Την ίδια ώρα το 83% (από 85% τον Ιούνιο) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% (από 15%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.