Πολιτικη & Οικονομια

Ε. Αγαπηδάκη για παιδική παχυσαρκία - Οι αλλαγές και τα νέα εργαλεία του Υπουργείου Υγείας

«Το 37,5% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 παιδια τρωνε τουρτα
Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη © Unsplash/Kateryna Hliznitsova

Ε. Αγαπηδάκη για παιδική παχυσαρκία - Οι αλλαγές και τα νέα εργαλεία του Υπουργείου Υγείας

Για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπισή του μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τη Χριστίνα Βίδου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d34cria6pkkx)

Ε. Αγαπηδάκη:  Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη

«Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη. Το 37,5% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ειδικά στις ηλικίες δύο ως δεκατεσσάρων ετών, με τα παιδιά 5 ως 7 ετών να είναι πρωταθλητές στο 43%. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή. Δεν είναι ότι εγώ δεν προσέχω αν τρώω παραπάνω, δεν κινούμαι και είμαι παχύσαρκος», εξήγησε η κα Αγαπηδάκη.

«Έχει λοιπόν τεράστια σημασία να εστιάσουμε στο εξής: Πρέπει να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση, δικαίωμα για τα παιδιά και υποχρέωση όλων μας να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά. (…)

Η έρευνα μας δείχνει, και γι’ αυτό το συνδέω με τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, σε συνθήκες οι οποίες καταλήγουν να τα οδηγούν στην παχυσαρκία. Και έτσι, το Υπουργείο Υγείας έρχεται να αλλάξει τις συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα παιδιά.

(…) Οι γονείς είναι αβοήθητοι. Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο με ένα μάνιουαλ που να σου λέει τι να κάνεις, τι να μην κάνεις. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ιστορία το να είσαι γονιός και οι γονείς δεν έχουν όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος τη βοήθεια που θα χρειάζονταν για να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Ερχόμαστε λοιπόν να δώσουμε αυτά τα εργαλεία. Θέλω να ξέρουν οι γονείς ότι είμαστε μαζί να το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Να μάθουμε με ένα μέτρο να απολαμβάνουμε τη ζωή».

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας παρέθεσε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

«Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους για τα παιδιά και τις οικογένειες. Εξατομικευμένα στα παιδιά που έχουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας θα δίνουμε αυτή τη δυνατότητα και με τηλεσυμβουλευτική άρα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και να βρίσκεται μια οικογένεια θα μπορεί να κάνει δωρεάν τις συνεδρίες με διατροφολόγο.

Ξεκινήσαμε σε 60 σχολεία της χώρας πρόγραμμα για το πώς μαθαίνουμε να τρεφόμαστε. (…) Μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες, να μάθουμε ότι το φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο χωρίς να είναι ανθυγιεινό. Πάμε να βάλουμε σεφ διάσημους στα σχολεία που τα παιδιά πολλές φορές έχουν ως πρότυπο και επηρεάζονται από αυτό.

Έχουμε ψηφιακά εργαλεία που θα διαθέσουμε δωρεάν για όλες τις οικογένειες. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ελάχιστοι από εμάς ξέρουμε τι πρέπει να προσλαμβάνουμε σε σχέση με το νάτριο, το αλάτι, την ημερήσια πρόσληψη νατρίου. Άρα θα έχουμε ένα app το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε, για παράδειγμα, τι θρεπτικά συστατικά θα έπρεπε να έχω πάρει εγώ σήμερα ή το παιδί μου, τι έχει φάει σήμερα, ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές, τα φαγητά που μπορώ να μαγειρέψω. (…) Θα βγει το φθινόπωρο η εφαρμογή. Θα είναι σαν διαδικτυακό παιχνίδι.

Δίνουμε ακόμα δωρεάν τρόφιμα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να τα αγοράσουν και αυτό είναι σημαντικό. Και επίσης δωρεάν δυνατότητα άθλησης για όλα τα παιδιά στη χώρα μας».

«Έχει ξεκινήσει ήδη η Εθνική Επιτροπή διατροφικής πολιτικής και έχει γνωμοδοτήσει για το τι θα πρέπει να υπάρχει μέσα στα κυλικεία και όχι μόνο» γνωστοποίησε ακόμη η κα Αγαπηδάκη ενώ τόνισε: «Οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας».

«Έχουμε και τα προγράμματα πρόληψης. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα και για τον τράχηλο. Ξεκινάει για το παχύ έντερο. Ήδη αυτές τις μέρες εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί για να ξεκινήσουν να διαθέτουν τα rapid test και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε όλο το πρόγραμμα σε εξέλιξη και με τις κολονοσκοπήσεις και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά από Σεπτέμβριο. Έχουμε καταφέρει σε ένα χρόνο να στήσουμε έναν νέο πυλώνα πρόληψης ο οποίος, ξανά λέω, δεν δίνει μόνο ίσες ευκαιρίες αλλά παράγει ίσα αποτελέσματα στην υγεία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.