Πολιτικη & Οικονομια

Ρεύμα: Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Έως το τέλος της εβδομάδας ο καθορισμός του ύψους της επιδότησης Αυγούστου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρεύμα: 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς - Καθορίζεται το ύψος επιδότησης στα τιμολόγια Αυγούστου

Η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (30.7). Η ειδική εισφορά που επιβάλλεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, καθορίζεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μέτρο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο. Το ύψος της επιδότησης θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα: Τι προβλέπει η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, η εισφορά επιβάλλεται αρχικά για τον μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές λόγω της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Η ρύθμιση έχει σκοπό τον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία». Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, θα έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «σε κάθε κατανεμημένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α΄ 181)» και «η εισφορά ανέρχεται σε ποσό δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η τροπολογία αναφέρει επίσης ότι «από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α' 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α' 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006».