Πολιτικη & Οικονομια

Politico: Ποιοι ακούγονται από κάθε χώρα για τις θέσεις των επιτρόπων

Τα ανάρπαστα χαρτοφυλάκια και τα δύο ονόματα που φέρεται ότι θα προτείνει η Ελλάδα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κομισιόν: Το Politico για τα ονόματα που ακούγονται για τις θέσεις των επιτρόπων

Με ένα εκτενές άρθρο το Politico αναφέρεται στο δύσκολο παζλ της σύνθεσης του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την επανεκλογή της, έχει ζητήσει από κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. να προτείνει μία γυναίκα και έναν άνδρα για τη θέση των επιτρόπων. Κάθε χώρα εκπροσωπείται από ένα πρόσωπο. 

Σύμφωνα με το Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επιλογή της Γερμανίας και την Εσθονία εκπροσωπεί η Κάγια Κάλας, που προαλείφεται για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ ως ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στην Κομισιόν. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –για να αποφύγουν τις εντάσεις– θέλησαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Σε αυτούς ανήκουν ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόσφκις και ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, πιθανώς και η Κροάτισσα Ντουμπράβκα Σουίτσα – αν και δεν έχει προταθεί επισήμως από την κυβέρνηση της χώρας της. Ο Ολλανδός επίτροπος Βόπκε Χέκστρα εντάχθηκε στην Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο, στη θέση του Φραντς Τίμερμανς, και θα παραμείνει στο επιτελείο της Φον ντερ Λάειν για άλλη μια πενταετία, μολονότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας.

Ποια ονόματα ακούγονται στην Ελλάδα για τη θέση των Επιτρόπων

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν κατά πόσον η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τον Τιερί Μπρετόν και η Ελλάδα από τον Μαργαρίτη Σχοινά, αν και, όπως σημειώνει το Politico, στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η Ισπανία εποφθαλμιά το χαρτοφυλάκιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόσγουελ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα. Άλλες χώρες ετοιμάζονται να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ουδεμία μέχρι στιγμής έχει προτείνει δημοσίως δύο υποψηφίους, όπως έχει ζητηθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν, ωστόσο, πως η Φον ντερ Λάιεν οραματίζεται μια νέα Κομισιόν με ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Σε άλλες, διαγκωνίζονται πολιτικοί στο εσωτερικό χωρών για το χρίσμα, όπως στην περίπτωση της Λιθουανίας, όπου κοντράρονται πρόεδρος και πρωθυπουργός για τον υποψήφιο επίτροπο της χώρας. Η επιλογή υποψηφίου περιπλέκεται, εν τω μεταξύ, σε χώρες όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο όπου καταβάλλονται προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ποια είναι τα περιζήτητα χαρτοφυλάκια του Κολεγίου των Επιτρόπων

Κοινό μυστικό είναι ότι η Γαλλία εποφθαλμιά ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην προώθηση της βιομηχανικής ατζέντας της Ε.Ε. απέναντι στον αμερικανικό και κινεζικό ανταγωνισμό, ενδεχομένως με την εποπτεία τομέων όπως το εμπόριο και ο ανταγωνισμός, όπου οι Βρυξέλλες έχουν μεγάλη ισχύ. Αλλά το ίδιο χαρτοφυλάκιο φέρεται να διεκδικεί και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιταλία, και το ερώτημα είναι κατά πόσον η Φον ντερ Λάιεν θα θελήσει να «γλυκάνει» την Τζόρτζια Μελόνι αναθέτοντας σε εκλεκτό της ένα κορυφαίο πόστο, ή θα την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Κύπρος.

Η Διεύρυνση είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρτοφυλάκια, καθώς μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά πρωτοβουλίες της νέας Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Ε.Ε. και την ένταξη της Ουκρανίας. Εξίσου σημαντικό είναι και το πόστο του επιτρόπου Γεωργίας λόγω του τεράστιου ρόλου που παίζει η ΕΕ στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον τροφίμων.

Η θέση του επιτρόπου Γεωργίας είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι η Ε.Ε. διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Άμυνας, που προκάλεσε πρώιμο ενθουσιασμό μέχρι που οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο ελάχιστη ισχύ διαθέτει η Ε.Ε. στον εν λόγω τομέα, οι αρχικές εικασίες επικεντρώθηκαν στον Πολωνό ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι δεν ενδιαφέρεται.

Η τελική απόφαση ανήκει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την τελική απόφαση για το ποιος θα λάβει ποιο χαρτοφυλάκιο λαμβάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λαμβάνοντας υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, εκείνη των πολιτικών παρατάξεων και εκείνη των φύλων. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους στη Φον ντερ Λάιεν, παζαρεύουν για ένα ισχυρό πόστο. Και μια πρόκληση για την πρόεδρο της Κομισιόν θα είναι να βρεθούν αρκετές γυναίκες, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που προτείνουν γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνες που προτείνουν άνδρα. Η Φον ντερ Λάιεν έχει, επίσης, ξεκαθαρίσει στους ηγέτες ότι επιθυμεί έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, οι οποίοι καλό θα ήταν να διαθέτουν εκτελεστική εμπειρία στη χώρα τους.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τα ονόματα των υποψηφίων τους. Η Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει από τα μέσα του ερχόμενου μήνα να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους και στη συνέχεια θα αρχίσει να συνθέτει το παζλ του νέου κολεγίου επιτρόπων.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.