Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννης Στουρνάρας: Προς κατάρρευση Attica Bank και Παγκρήτια αν δεν συγχωνεύονταν

«Το Δημόσιο δεν χαρίζει τράπεζες στους ιδιώτες», δήλωσε ο διοικητή της ΤτΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας © George Vitsaras / SOOC

Στουρνάρας: Χωρίς την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια θα οδηγούνταν στην κατάρρευση

Το πλαίσιο της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας περιέγραψε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2x3govo57rl)

Στουρνάρας: Βέλτιστη λύση η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, εάν η συγχώνευση δεν προχωρούσε τότε οι δύο τράπεζες θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδας, «θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων ως τη βέλτιστη λύση για το δημόσιο με γνώμονα τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και για το όφελος του φορολογούμενου».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε μία αναδρομή της πορείας της Attica Bank σε συνάρτηση με τους κλυδωνισμούς που βίωσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την τελευταία 10ετία.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πως η Attica Bank μετά τα γεγονότα του 2015 έπρεπε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ένα κενό ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας αποτελεί θεσμικό ανάχωμα στη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) να επέμβει στην τράπεζα. «Υπήρξε παρέμβαση της ΕΚΤ το 2016, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες καθώς μέρος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, είχε προέλθει από δανεισμό μέσω της ίδιας τράπεζας», ανέφερε.

Μάλιστα, σε προσωπικό τόνο, σημείωσε ότι «υπήρξε προσπάθεια να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτό το ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός. Αρκετά θλιβερά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο αφορούν εμένα και την οικογένειά μου. Υπήρξε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Θα υπήρχαν συνέπειες που θα οδηγούσαν στη κατάρρευση τους»

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει η συγχώνευση θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπολείπονται και τα κεφάλαια δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα κόκκινων δανείων. Η κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών είναι αδύνατη χωρίς την υλοποίηση της συμφωνίας. Θα ήταν πιθανό σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων αν δεν υπάρξει συμφωνία. Τώρα με υπογεγραμμένη τη συμφωνία, είμαι βέβαιος, ότι αν δεν γίνει τελικά θα υπάρξουν συνέπειες που θα οδηγούσαν νομοτελειακά στη κατάρρευση τους. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των τραπεζών, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο».

Στην συνέχεια ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη φορά στην οποία πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την υλοποίηση της συγχώνευσης επισημαίνοντας πως και οι δύο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση τους.  Ωστόσο τόνισε πως εάν η συγχώνευση δεν υλοποιείτο, τότε η Παγκρήτια και η Attica Bank θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Οικονομία που θα προέκυπτε, καθώς θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στις τράπεζες αυτές όπως κούρεμα καταθέσεων.

Η συμφωνία είναι μονόδρομος

Όπως εξήγησε, η συμφωνία είναι μονόδρομος και η εξέλιξη συγχώνευση είναι προτιμότερη απ’ οποιαδήποτε άλλη επιλογή. «Η νέα τράπεζα θα μπορεί να καλύψει τμήματα της αγοράς που δεν υπάρχει ζήτηση όπως οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της Συμφωνίας είναι ελάχιστο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί τη λύση της συγχώνευσης ως την βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου. Οι ισχυρισμοί πως το Δημόσιο «χαρίζει τράπεζες στους ιδιώτες» δείχνουν έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας των αγορών.

Κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να πληρούνται όλες οι συγκυρίες. Ο ιδιώτης επενδυτής έχει επενδύσει σημαντικά ποσά, 135 εκατ. ευρώ και έχει δεσμευτεί για επένδυση άλλων 200 εκατ. ευρώ πέρα των ποσών που έχει διαθέσει και γίνεται έτσι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Πρόσθεσε ότι «θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία, καθώς η σύσταση 5ου πόλου απαλλαγμένου από τα βάρη παρελθόντος, θα είναι η πρώτη απολύτως καθαρή τράπεζα στην Ελλάδα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.