Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 18 - 24 Ιουλίου 2024

35 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, 10.500 αθλητές, 20.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και 45.000 εθελοντές, αποτελούν τα εντυπωσιακά στατιστικά των Ολυμπιακών Αγώνων

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 18 - 24 Ιουλίου 2024
© FreePik

Τα νέα της εβδομάδας 18 - 24 Ιουλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

33η είναι κατά σειρά η ολυμπιάδα που διοργανώνεται στο Παρίσι. Εξίσου σημαντική με εκείνη της Αθήνας. Ας μην ξεχνάμε ότι την αναβίωση των αγώνων ονειρεύτηκε και υλοποίησε ο Charles Pierre de Frédy, Baron de Coubertin. Γεννημένος στο Παρίσι εκεί δηλαδή όπου διοργανώθηκαν το 1900 οι 2οι Αγώνες.

35 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, 10.500 αθλητές, 20.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και 45.000 εθελοντές, αποτελούν τα εντυπωσιακά στατιστικά των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα λάβουν χώρα από σήμερα μέχρι και τις 11 Αυγούστου. Για ολυμπιακής εκεχειρία, ούτε λόγος φυσικά.

32 αθλήματα είναι ενταγμένα στο ημερολόγιο των αγώνων. Συμπεριλαμβάνονται και 4 νέα αθλήματα. Πρόκειται για τα breaking (break dance το έλεγαν τα BBoys στα 80’s), sport climbing, skateboarding, και surfing. Κάποια ακόμη επιστρέφουν με μικρές παραλαγές.

4 αθλήματα θα διεξαχθούν στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για το beach volley, που θα λάβει χώρα στον Πύργο του Άιφελ το BMX, το skateboard και το μπασκετάκι 3x3 που θα λάβουν χώρα στην Place de la Concorde.

350.000 ώρες ζωντανής μετάδοσης, εγγυώνται απόλαυση στους λάτρεις των σπορ και πιθανή γκρίνια στις οικογένειες όπου δεν διέπονται άπαντες από φίλαθλο πνεύμα.

600.000 γεύματα θα σερβίρονται κάθε ημέρα.

15,3 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στο Παρίσι για τους αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή διαμένουν μόνιμα 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

6.7 έως 11.1 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τζίρος των αγώνων.

4,7 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για την διοργάνωση των αγώνων. 96% του ποσού χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα. 

30 εισιτήρια για κάθε ενεργό λογαριασμό είναι το ανώτατο όριο πώλησης. Για να αποθαρρύνονται οι μαυραγορίτες φυσικά.

653 αθλητές στέλνουν οι ΗΠΑ στο Παρίσι και είναι φυσικά η πολυπληθέστερη αποστολή.

622 Γάλλοι θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

447 Ιάπωνες αποτελούν την τρίτη πολυπληθέστερη αποστολή.

—————————————

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στη Μαρτυρική Κύπρο και η μεγαλόνησος παραμένει η μόνη διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

—————————————

3 νεκροί και 87 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα στην τεμένη, ως αντίποινα για τις διαρκείς επιθέσεις των Χούθι σε Ισραηλινούς και διεθνείς στόχους.

1800 χιλιόμετρα μακρυά ήταν οι στόχοι που έπληξε η Ισραηλινή αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35. Η επιχείρηση ονομάστηκε -εύστοχα- «Outstretched Arm».

—————————————

3000 ευρώ στοίχισε σε έναν έλληνα μοτοσικλετιστή η έκδοση ενός carnet du passage, ενός ειδικού δηλαδή πιστοποιητικού που λειτουργεί σαν διαβατήριο για οχήματα και για την Ελλάδα εκδίδονταν από την FIA μέσω της ΕΛΠΑ.

4 χρόνια νωρίτερα, η ΕΛΠΑ έπαψε να είναι μέλος της FIA με αποτέλεσμα να μην έχει καμία δικαιοδοσία να εκδίδει το συγκεκριμένο έγγραφο, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ του ειδικού Τύπου.

7 ημέρες παρέμεινε σε κατάλυμα κοντά στο συνοριακό φυλάκιο του Πακιστάν ο μοτοσικλετιστής, προκειμένου να εκδώσει νέο carnet, αυτή τη φορά από τη Γερμανία, αφού οι Πακιστανικές αρχές του είχαν κατάσχει τη μοτοσυκλέτα.

———————————-

1,1 δισ. δολάρια είναι πλέον η περιουσία του Bruce Springsteen και έτσι μπήκε στη σχετική λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους μουσικούς.

500 εκατομμύρια δολάρια αποκόμισε όταν το 2021 πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του στη Sony.

140 εκατομμύρια άλμπουμ έχει πουλήσει παγκοσμίως το “αφεντικό”, κέρδισε 20 Γκράμι και ένα Όσκαρ.

————————————

12% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο στην Ελλάδα του 2023.

13% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία, 14% στη Γερμανία, 24% στη Ρουμανία και 20% στη Βουλγαρία.

———————————-

1 δισ. δολ. ήταν το κόστος του ψηφιακού blackout που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν ένα “προβληματικό” update της εταιρείας Crowdstrike “έριξε” εκατομμύρια υπολογιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Η εκτίμηση έγινε από την Anderson Economic Group, μιας ερευνητικής εταιρείας στο Μίσιγκαν που ειδικεύεται στην εκτίμηση του οικονομικού κόστους γεγονότων όπως οι απεργίες και άλλες επιχειρηματικές διακοπές.

8,5 εκατομμύρια συσκευές επηρεάστηκαν αλλά ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν ψηφιακό χάος. Ο Γιώργος Καραμέρος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει την χρήση Linux αντί για Windows.

3.300 πτήσεις -τουλάχιστον- ακυρώθηκαν παγκοσμίως.

———————————-

13,5 λεπτά κόστιζε η φθηνότερη κιλοβατώρα σε πράσινο τιμολόγιο τον μήνα Ιούλιο. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

13,6 λεπτά κόστιζε η φθηνότερη κιλοβατώρα σε πράσινο τιμολόγιο τον μήνα Ιανουάριο (τρέχοντος). Η Κυβέρνηση τότε, όχι μόνο δεν είχε ανακοινώσει μέτρα αλλά πανηγύριζε καθώς η τιμή της κιλοβατώρας ήταν φθηνότερη από το Δεκέμβριο όταν και έδινε επιδότηση. Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού.

———————————-

539 ευρώ είναι το κόστος ενοικίου γκαρσονιέρας στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με τον ιστότοπο World of Statistics.

625 ευρώ είναι το αντίστοιχο κόστος στην Εσθονία, 648 στη Λιθουανία, 662 στην Κροατία και 714 στη Σλοβακία ενώ 845 ευρώ στοιχίζει η γκαρσονιέρα στο κέντρο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία.

1800 ευρώ κάνει η γκαρσονιέρα στο κέντρο του Λουξεμβούργο, 1760 στην Ιρλανδία, 1751 στην Ιρλανδία και 1748 στην Ελβετία.

Στον αντίποδα, βρίσκεις γκαρσονιέρα με 308 στη Βοσνία, 327 στα Σκόπια, 343 στο Κιέβο και 346 στο Κόσοβο. Πά μαλ η Αθήνα.

Verba Volant

Κυριάκος Βελόπουλος

«Ζήτησε ο Πατριάρχης να βγάλετε όλους τους καλόγερους από τη Μονή Εσφιγμένου και μία Αυγούστου θα κάνετε ειδική επιχείρηση, τα ΜΑΤ θα μπούν μέσα στο Άγιος Όρος για να ξηλώσουν τη Μονή Εσφιγμένου. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι θα είμαι εκεί εγώ και αν δω ΜΑΤατζή να χτυπάει μοναχό θα γίνει της κακομοίρας». Δεδομένης «της κακομοίρας» και της ρωσόφιλης στάσης των εσφιγμένων, η φράση που έπρεπε να πει ο δρυϊδης-πρόεδρος για τη Μονή είναι: “Μάλλον δεν θα είναι Ελληνικής κατασκευής θα είναι αλλοδαπής προελεύσεως, γιατί βλέπω πολλά μασκαραλίκια απόξω. Έχει κάτι γατιά, κάτι λιοντάρια…Πάντως εσείς θα τα φάτε;  Όχι θα τ’ ανάψετε..”.

Απόστολος Γκλέτσος

«Η σύζυγός μου ζήτησε τεστ DNA όταν γεννήθηκε η κόρη μας- Ξέρω ότι με απάτησες μου έλεγε». Βεβαίως ο άνδρας τίκτει και η γυνή γεννά ή μήπως το αντίθετο; Δεν έχει και τόση σημασία ποιός κάνει τι. Άλλωστε το ψάρι πρέπει να ψήνεται και από τις δύο πλευρές όποτε όλα είναι πιθανά. Δεν έχετε ακούσει για την ανδρολοχεία;

Γιάννης Μουζάλας

«Απεδείχθη ελλιπής και διχαστικός ο Κασσελάκης». Δεν θα αντιδικήσω με τον σπουδαίο γιατρό αλλά έχω ένα ερώτημα. “Ελλιπής και διχαστικός” συγκρινόμενος με ποιον; Με τον Αλέξη Τσίπρα για παράδειγμα; Με τον Παύλο Πολάκη; Διευκρινίστε παρακαλώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.